LOVISA: He rubbed the ring!

Fatta vilken förvirring som uppstod när Patti, med sin finlandssvenska dialekt, och ja, med min småländska, skulle förmedla ordleken i det löp som hamnade på en andraplats i dagens gör ett löp-tävling. Hångelchock var det sagt att rubriken skulle innehålla, men hångeltjock var vad det istället bjöds på. Pattis ”hångelchock” lät i mina öron som ”hångeltjock” samtidigt som Pattis ”hångeltjock” (med tydligt t-ljud i början tj-ljudet) var för mig obegripligt. Kanske lika obegripligt som min småländska ”hångelchock” (där ch-ljudet uttalades med ett runt, ospetsigt sh-ljud med mycket luft) var för Patti. Jaja, båda orden är ju ganska kul ändå.

Sen var livsstilskommissionär Charles Franz på besök för att dryfta ämnet auktoritet och auktoritära människor. Chefer och sånt, alltså. Charles uppfattning av en god ledare är en målmedveten men flexibel och glad person. Jag ville få in egenskaperna ansvarstagande och icke populistisk. Det togs inte emot så bra av Charles. Han vill att alla ska få göra vad de vill, att besluten kastas upp i luften och får landa lite var de nu landar. Eh...okej. Sen berättade jag om min danska chef som en gång under en löneförhandling, i ett försök att signalera auktoritet, satt världsvant bakåtlutad i en skinnfåtölj samtidigt som han gned med fingret runt kanten på ett vinglas. He rubbed the ring, med andra ord.

Vi hörs på fredag!

Lovisa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".