LOVISA: Varför plasthönor?

Vi gjorde verkligen allt för att spä på den redan goda julstämningen som vilade över studion; det las pepparkaksbeläggning på emaljen, det smaskades köttbullar med rödbetssallad och det snackades framför allt julklappar. Men inte vilka julklappar som helst. Det var nämligen lyssnarnas sämsta julklappar som var på tapeten. Och vem hade kunnat tro att det fanns så usla julklappsgivare där ute? Vi snackar ostband till icke ystande 14-åring, begagnade prydnadsvaser, stans fulaste öronhängen, begagnade ISDN-modem, spolarvätska, stringtrosor från farfar till  barnbarn, 4 st 3 cm höga plasthönor och antirynkkräm till 12-årigt barnbarn.

Sen, för att höja stämningen ytterligare, bokklubbade vi oss in i 1800-talets engelska jul, rakt in i Charles Dickens ”En Julsaga”. SVTs Kulturnyheters Malin Jacobsson tyckte inte att historien i sig var något vidare men tyckte ändå att den kunde funka som någon slags upptakt till var individs självreflektion över vad julen egentligen ska handla om.

Och en som verkligen har tänkt på det där med prio 1 under julen, det är ju Ernst Kirschteiger, som var här och fikade i studion i går. Ernst menar att man kan skita lite i klapparna och istället lägga energin på att slänga kärleksfulla blickar på varandra. Och så kramas, såklart. Ernst, I like the way you’re thinking. GOD JUL!!

Lovisa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".