1 av 2
2 av 2

Tips från Eva

Språkvårdaren Eva var här idag för att råda bot på Kodjos särskrivning. Hon började dock att berätta om sin roll som språkhjälp på Sveriges Radio för radiopratare och journalister som slagit knut på tungan.

Dessutom påpekade hon att den idag tillträdande amerikanska presidentens namn uttalas ”Börrock Åbaama” och inte ”Barrack Åbääma”.

Och så om särskrivningen… Kodjo är verkligen inte ensam. Eva säger att särskrivning är det vanligaste problemet bland skolelever. En anledning kan vara att Kodjo använt mycket engelska när han växte upp (ett språk där det särskrivs nästan hela tiden). Det kan också vara genetiskt, Kodjo har helt enkelt en speciell hjärna. Med andra ord är Kodjo nästa steg i evolutionen. Hans hjärna har inte tid med att skriva ihop ord.

Ett av Evas språkvårdtips är att lyssna på ordet man vill skriva. ”Är det en sjuk sköterska eller en sjuksköterska jag menar?”. Kanske läsa det högt för sig själv helt enkelt.

Men, som många lyssnare påpekat, kan det vara väldigt charmigt med särskrivningar. Kassa skåp, snor kråka och ett styck mord är kanske mer kul än irriterande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".