1 av 2
2 av 2

Take us to your leader

Under morgonen har det regnat in historier om konstiga fenomen och underliga ljus, in till vår mailkorg och sms-låda. Här kommer ett axplock. Claes Svahn, dagens gäst, har lovat att han svarar på observationerna så fort han har tid!

Hej morgonpasset! För ca. 5 år sen när jag var hemma hos min mor, såg jag en stor boll komma mot vårat hus. Den åkte jättesakta och såg ut som den brann. Trodde först jag att jag drömde. Men när jag gick ut på andra sidan gården för att se om den var kvar så kollade jag på den tills den försvann över husen. Detta höll på i ca. 5 min. Riktigt läskigt!
- Andreas, Trollhättan

Hej på er - här kan ni se en SMILIE på himlen, i höstas i Indonesien som vi tog en bild på.
- Cikki

För några år sedan, en sommarnatt, stod mamma och jag och tittade på himlen på Öland. Vi såg en stjärna som flög i en trekant, vad var det?
- Helén

Hej! Jag och min pojkvän såg ett stjärnfall, fast mycket större. Det hade en lång svans som blev röd och sedan försvann. Det såg ut att vara väldigt nära. Det syntes i 30 sekunder ungefär. Vad kan det varit?
- Tove

Det var ca. 8 år sen över en liten håla i Östergötland som heter Mjölby, på sommaren. Solen började gå ner. Jag och några kompisar, såg över hustaken 2 objekt som rörde sig väldigt snabbt och ändrade riktning i snabba rörelser. Dom flög ihop tills en stannade upp och försvann som ett sträck på himelen, medan det andra var kvar i ca 10 sek innan det också försvann i hög hastighet. Vi stod kvar ett tag och bara kolla på varandra, och undrade vad det var vi hade sett? 
- Lantz

Typ 2003 på kvällen, på väg från jobbet såg jag fem små ljuspunkter som mötes upp och drog iväg i en trekantsform. Har inte vågat berätta det förut.
- Jessica, Luleå

Jag satt i en båt och fiskade för några år sen. Då jag såg någonting på himlen som var mycket större än ett flygplan. Snarare i storlek som 10 ett plan. Det gav ifrån sig ett gulvitt ljus och rörde sig från den ena horisonten till den andra på bara ca 20 sekunder. Vad kan det ha varit?
- Lasse

Jag observerade två bruna flygande objekt natten till nyår strax utanför Arlanda där jag bor. Vi var fyra vuxna som såg två farkoster utan ljus och inget ljud. På den höjden skall något ljud definitivt ha hörts och farten verkade vara väldigt hög. Jag är själv yrkespilot och har bott i området sen 1966. Jag kan inte förstå vad detta var för något.
- Per

En sen kväll, när jag var liten, såg jag en liten ljusfläck som såg ut som en”stjärna” bland de andra stjärnorna men just denna flög i cirklar som i en ”8”. Min mor trodde inte på mig men hon kollade ut och blev orolig. Efter ett tag kom ett dovt ljud som kom som en våg högt och dovt, högt och dovt. Far var ej hemma så vi bestämde oss att gå över till grannen. Väl ute så kom ljuset precis ovanför just mig. En vit bländande cirkel! Jag stannade upp mor sprang till mig och bar upp mig.
- Tessan

Jag tror det var 2204 eller 2005 som jag såg blinkande saker över Borås och det flög i ett väldigt ojämnt mönster. Inga ljud hördes men bklinkandet var väldigt skarpt. Dagen därpå diskuterades detta fenomen i tidningen men ingen visste vad det var, inte ens experterna. En annan konstig sak med Ufon var senaste valet men det är en annan historia...
- Kurre

På nyårsafton såg jag 4 runda röda prickar flyga över Ekoln i Uppsala. Hela min familj såg det. Först såg vi en röd runt prick som flög över sjön och trodde att det var ett flygplan, t.ex. en lampa från flygplanet men det flög ljudlöst och fort och ca 300 meter högt. Efter det kom 3 till likadana ljus i en trekants formation som flög på samma sätt i samma riktning. Vad var detta?
-
Lisa

Under mitten av åttiotalet såg jag jag något som jag än i dag inte vet vad det var. Det var skymning en sommarkväll och jag var på väg hem från en kompis och när jag nästan var hemma hör jag ett svagt elektroniskt brummande ljud och jag tittar upp och ser då tre-fem meter upp en rund ca en meter i diameter metalliskt föremål, ganska platt. Jag blev helt paff och stirrar på denna och blir samtidigt skitskraj och springer allt vad jag kan hemåt. Mina föräldrar skrattar givetvis åt mig men fortfarande idag så har jag ingen förklaring på vad det var. Kanske Cleas har ett svar på vad det var jag såg??
-
UndrandeHej!

För massor med år sedan, när Haleys komet var här senast - kanske 20 år sedan - åkte jag och min familj för att titta på kometen. När vi var inne i stan igen såg jag och min syster något som rörde sig enormt fort över himlen och som var bronschfärgat. Vad kan det ha varit?
-Jenny, Uppsala

Jag har ett UFO här på jobbet! Oskar heter han!
- Magnus

Jag och min pappa var ute och åkte bil för några år sedan när vi såg ett föremål i luften som rörde sig kors och tvärs väldigt snabbt. Det var typ vitt och ovalt men det var svårt att avgöra vilken höjd det flög på. Det var liksom nära i ena sekunden och sedan långt borta den andra. Det försvann runt en krök och vi trodde vi skulle se det igen när vi körde runt hörnet men då var det helt borta. Vi vet fortfarande inte vad det var vi såg. Vad tror Claes?
- Linda

Hej. För ca. 20 år sedan kom jag hem en kväll efter att varit hos en kompis. Efter att ha ställt in cyckeln i garaget gick jag över trädgården när jag hörde något som susade uppe i luften. Jag tittade upp och fick se något som såg ut som en stor flygande stenbumling strax ovanför trädtopparna. (Lite svårt att bedömma avståndet, det kunde vara högre). Den såg ut som en gigantisk oval flygande köttbulle med små lampor lite slumpmässigt placerade runt om. Ufot åkte mycket snabbt. Skulle tippa på att allt var över på ca. 5 sek.
- Chrille

Vi såg ett skarp ljussken högt upp på himlen. Det är inte ens en vecka sen. Det syntes ungefär 4 sekunder. Det här var i Ludvika vid 18-tiden på kvällen. Var inget flygplan för det blinkade inte. Venus var mer till höger, för den såg vi samtidigt. Det lyste jättestarkt, rörde sig snabbt och försvann helt tvärt.
- K. Ekberg, Ludvika

Det där med jagande ljusprickar har jag också sett, i Älvsjö runt 1990. Jag och 2 kompisar såg det, men ingen trodde oss (vi var 10 år).
- Ellinor, Stockholm

Hej,

Hörde just nu på radion att ni kommer att ha Claes Svahn i studion.

Har en fråga som jag bara måste ha ett svar på och som han kanske vet. För säkert 20 år sedan så kom en amerikansk författare ut med, tror jag, 2 böcker.

Han heter Whitley Strieber. Hans första bok hette ”Närkontakt”. Författaren påstod att han verkligen hade haft närkontakt med en varelse som inte var från våran planet. Kom ihåg att jag fick den i julklapp plus att den boken blev väldigt uppmärksammad.

Hur var det med det? Dels fick jag höra att det skulle bli en film om hans bok? Blev det så? Om jag inte har drömt så tyckte jag mig läsa att allt då naturligtvis var en bluff från början till slut (blir man förvånad?). Vet Claes hur det ligger till. Var det bara en stor bluff?

Har försökt att läsa på nätet med inte lyckats hitta något om att det just skulle vara en bluff.
- Per

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista