1 av 2
Hej på er - här kan ni se en SMILIE på himlen, i höstas i Indonesien :-) Cicki
2 av 2

Claes svarar på UFO-frågor

I torsdags var Ufo-experten Claes Svahn på besök och under morgonen höll vår mailbox på att sprängas av alla lyssnar frågor. Som utlovat har Claes svarat på mailen.

Hej morgonpasset! För ca. 5 år sen när jag var hemma hos min mor, såg jag en stor boll komma mot vårat hus. Den åkte jättesakta och såg ut som den brann. Trodde först jag att jag drömde. Men när jag gick ut på andra sidan gården för att se om den var kvar så kollade jag på den tills den försvann över husen. Detta höll på i ca. 5 min. Riktigt läskigt!

- Andreas, Trollhättan

Hej Andreas!

Det är inte så lätt att säga vad det var du såg men det kan ha varit en klotblixt. Alltså ett fenomen som uppstår i samband med åska. Nu vet jag inte om det var åska i närheten av platsen där du gjorde observationen så jag ska inte vara för säker.

Hej på er - här kan ni se en SMILIE på himlen, i höstas i Indonesien som vi tog en bild på.

- Cikki

Hej Cikki!

Jag fick en nästan exakt likadan bild från en vän i Thailand, tagen den 1 december 2008. Kul bild!

För några år sedan, en sommarnatt, stod mamma och jag och tittade på himlen på Öland. Vi såg en stjärna som flög i en trekant, vad var det?

- Helén

Hej Helén!

Svårt att säga. Stjärnor flyger ju inte i trekanter, de rör sig ju bara mycket långsamt till följd av jordens rotation. Om rörelsen var väldigt liten så kan förklaringen vara att ögat (egentligen hjärnan) lurade er. Står man länge och tittar på en lysande punkt mot en svart bakgrund så verkar punkter börja röra sig åt lite olika håll efter en stund. Det är vår hjärna som försöker att hitta en referenspunkt mitt i mörkret trots att det inte finns någon. Men om det du såg rörde sig över en stor del av himlen, då vet jag inte vad det var.

Hej! Jag och min pojkvän såg ett stjärnfall, fast mycket större. Det hade en lång svans som blev röd och sedan försvann. Det såg ut att vara väldigt nära. Det syntes i 30 sekunder ungefär. Vad kan det varit?

- Tove

Hej Tove!

Det ni såg var med stor sannolikhet en så kallad bolid. Alltså en sten från rymden som brann upp när den krockade med jordatmosfären. Detta händer ofta, jorden ökar sin vikt med 100 ton om dagen på grund av att vi krockar med stenar och grus. En del slår ned och då kallar vi dem för meteoriter.

Det var ca. 8 år sen över en liten håla i Östergötland som heter Mjölby, på sommaren. Solen började gå ner. Jag och några kompisar, såg över hustaken 2 objekt som rörde sig väldigt snabbt och ändrade riktning i snabba rörelser. Dom flög ihop tills en stannade upp och försvann som ett sträck på himelen, medan det andra var kvar i ca 10 sek innan det också försvann i hög hastighet. Vi stod kvar ett tag och bara kolla på varandra, och undrade vad det var vi hade sett? 

- Lantz

Hej Lantz!

Ingen aning. Jag skulle behöva veta hur dessa ”objekt” såg ut för att kunna säga något mera.

Typ 2003 på kvällen, på väg från jobbet såg jag fem små ljuspunkter som mötes upp och drog iväg i en trekantsform. Har inte vågat berätta det förut.
- Jessica, Luleå

Hej Jessica!

Tack för att du berättar det nu! Det är tyvärr många som aldrig vågar berätta vad de har sett. Vi räknar med att bara en av tio som sett något märkligt också kontaktar UFO-Sverige eller försvaret. Det du beskriver låter intressant och jag kan inte på rak arm säga vad det kan ha varit som du såg.

Jag satt i en båt och fiskade för några år sen. Då jag såg någonting på himlen som var mycket större än ett flygplan. Snarare i storlek som 10 ett plan. Det gav ifrån sig ett gulvitt ljus och rörde sig från den ena horisonten till den andra på bara ca 20 sekunder. Vad kan det ha varit?

- Lasse

Hej Lasse!

Om det du beskriver var helt lysande så skulle jag tippa på en stor meteor. Det är alltid svårt att uppskatta tiden när man ser något oväntat och de flesta personer överdriver hur lång tid det egentligen har tagit. Jag brukar be observatörerna att föröska se inom sig hur allt gick till när jag intervjuar dem och sedan startar jag klockan. Då blir tiden alltid betydligt kortare än vad de själva trodde. Så kanske tog det inte fullt 20 sekunder utan lite mindre. Vilket skulle passa bättre in på en meteor.

Jag observerade två bruna flygande objekt natten till nyår strax utanför Arlanda där jag bor. Vi var fyra vuxna som såg två farkoster utan ljus och inget ljud. På den höjden skall något ljud definitivt ha hörts och farten verkade vara väldigt hög. Jag är själv yrkespilot och har bott i området sen 1966. Jag kan inte förstå vad detta var för något.
- Per

Hej Per!

Nyårsafton och nätterna där omkring så kom det in mer än femtio rapporter som liknar din till UFO-Sveriges rapportcentral. I alla fallen rörde det sig om så kallade ufoballonger, alltså ett slags rislyktor som man skickar upp som ett alternativ till fyrverkerier. De glider ljudlöst över himlen, inte sällan i formation. Ofta lyser de orange men ibland vitt. Det svåra med att bedöma hastighet och höjd är ju att man inte har några referenspunkter i mörker. Därför kan ett relativt litet föremål se ut att vara ett stort på långt håll trots att det befinner sig ganska nära. Titta gärna in på vår där vi har information och filmer om dessa ballonger.

En sen kväll, när jag var liten, såg jag en liten ljusfläck som såg ut som en”stjärna” bland de andra stjärnorna men just denna flög i cirklar som i en ”8”. Min mor trodde inte på mig men hon kollade ut och blev orolig. Efter ett tag kom ett dovt ljud som kom som en våg högt och dovt, högt och dovt. Far var ej hemma så vi bestämde oss att gå över till grannen. Väl ute så kom ljuset precis ovanför just mig. En vit bländande cirkel! Jag stannade upp mor sprang till mig och bar upp mig.
- Tessan

Hej Tessan!

Intressant berättelse. Lite svårt att säga och jag kan bara spekulera. Om du bodde i norra Sverige, eller åtminstone norr om Mälardalen, så skulle det kunna röra sig om en uppskjutning av en rysk raket från den då hemliga rymdbasen Plesetsk. Men jag vet för lite för att kunna säga något säkert. För att kunna göra det måste jag veta vilket datum, plats, tid poch väderstreck. Över huvud taget är det så att det är mycket svårt att försöka kommentera era olika iakttagelser när jag vet så lite om dem. Ni får bara se dessa rader som funderingar och möjligheter till förklaring.

Jag tror det var 2204 eller 2005 som jag såg blinkande saker över Borås och det flög i ett väldigt ojämnt mönster. Inga ljud hördes men bklinkandet var väldigt skarpt. Dagen därpå diskuterades detta fenomen i tidningen men ingen visste vad det var, inte ens experterna. En annan konstig sak med Ufon var senaste valet men det är en annan historia...

- Kurre

Hej Kurre!

”Blinkande saker” ger mig inte riktigt den information som jag skulle behöva ha för att kunna säga något säkert. Det finns mycket som kan blinka på himlen, allt från flygplan till satelliter. Men jag kan inget säga säkert.

På nyårsafton såg jag 4 runda röda prickar flyga över Ekoln i Uppsala. Hela min familj såg det. Först såg vi en röd runt prick som flög över sjön och trodde att det var ett flygplan, t.ex. en lampa från flygplanet men det flög ljudlöst och fort och ca 300 meter högt. Efter det kom 3 till likadana ljus i en trekants formation som flög på samma sätt i samma riktning. Vad var detta?

- Lisa

Hej Lisa!

Jag får svara dig samma sak som jag gjorde Per. Det ni såg var med mycket stor sannolikhet ufoballonger. Dessa ballonger har blivit mycket populära och står för många, många av de rapporter UFO-Sverige får in varje år.

Under mitten av åttiotalet såg jag jag något som jag än i dag inte vet vad det var. Det var skymning en sommarkväll och jag var på väg hem från en kompis och när jag nästan var hemma hör jag ett svagt elektroniskt brummande ljud och jag tittar upp och ser då tre-fem meter upp en rund ca en meter i diameter metalliskt föremål, ganska platt. Jag blev helt paff och stirrar på denna och blir samtidigt skitskraj och springer allt vad jag kan hemåt. Mina föräldrar skrattar givetvis åt mig men fortfarande idag så har jag ingen förklaring på vad det var. Kanske Cleas har ett svar på vad det var jag såg??
- Undrande 

Hej ”Undrande”!

Nej, det kan jag faktiskt inte. Om du vill mejla mig så kanske vi kan komma lite längre. Det du beskriver låter klart intressant men det är ju en hel del mer som jag skulle vilja veta innan jag kan säga något.

För massor med år sedan, när Haleys komet var här senast - kanske 20 år sedan - åkte jag och min familj för att titta på kometen. När vi var inne i stan igen såg jag och min syster något som rörde sig enormt fort över himlen och som var bronschfärgat. Vad kan det ha varit?
-Jenny, Uppsala

Hej Jenny!

Halleys komet syntes vintern 1985-1986 och jag såg den själv både från Luleå och från La Palma. Tyvärr blev den inte så stark som alla hade hoppats på. Jag skulle tro att ni var ute och jagade den i mars någon gång. Det ni såg, förutom kometen då, var en meteor, eller vad som vanligen kallas för stjärnfall. Nu är det ingen stjärna som faller utan ett gruskorn elelr mindre sten som brinner upp i atmosfären.

Jag har ett UFO här på jobbet! Oskar heter han!

- Magnus

Hej Magnus!

Jag har också några ufon på jobbet men vågar nog inte skriva ut deras namn.

Jag och min pappa var ute och åkte bil för några år sedan när vi såg ett föremål i luften som rörde sig kors och tvärs väldigt snabbt. Det var typ vitt och ovalt men det var svårt att avgöra vilken höjd det flög på. Det var liksom nära i ena sekunden och sedan långt borta den andra. Det försvann runt en krök och vi trodde vi skulle se det igen när vi körde runt hörnet men då var det helt borta. Vi vet fortfarande inte vad det var vi såg. Vad tror Claes?
- Linda

Hej Linda!

Det jag kommer att tänka på när du beskriver det ni såg är ljuset från en strålkastare på marken som fastnar på, och lyser upp, ett tunt molntäcke över er. UFO-Sverige har fått in mängder av rapporter om sådana rörliga strålkastare som sveper över himlen på det sättet. De kan faktiskt ses hela tre mil och det är sällan man ser själva källan till ljuset. Då ska man ha tur. Kanske var det en sådan strålkastare ni såg.

Hej. För ca. 20 år sedan kom jag hem en kväll efter att varit hos en kompis. Efter att ha ställt in cyckeln i garaget gick jag över trädgården när jag hörde något som susade uppe i luften. Jag tittade upp och fick se något som såg ut som en stor flygande stenbumling strax ovanför trädtopparna. (Lite svårt att bedömma avståndet, det kunde vara högre). Den såg ut som en gigantisk oval flygande köttbulle med små lampor lite slumpmässigt placerade runt om. Ufot åkte mycket snabbt. Skulle tippa på att allt var över på ca. 5 sek.
- Chrille

Hej Chrille!

Låter som om du sett ett ufo! Men ska jag vara ärlig så händer det att även så märkliga observationer som din kan få en naturlig förklaring. Jaj minns en liknande rapport från Ljusdal på 80-talet där en mycket ovanlig drake hade tagit eld och flög över ett hus där många såg den. Ingen fattade vad det var ändå tills man hittade vraket. Men det du beskriver är klart spännande. 

Vi såg ett skarp ljussken högt upp på himlen. Det är inte ens en vecka sen. Det syntes ungefär 4 sekunder. Det här var i Ludvika vid 18-tiden på kvällen. Var inget flygplan för det blinkade inte. Venus var mer till höger, för den såg vi samtidigt. Det lyste jättestarkt, rörde sig snabbt och försvann helt tvärt.
- K. Ekberg, Ludvika

Hej K!

Låter misstänkt likt en stor meteor. De kan lysa väldigt starkt och om du läser några av mina andra svar så ser du att de inte är ovanliga. Lyser de riktigt starkt så kan de till och med kasta skuggor på marken.

Det där med jagande ljusprickar har jag också sett, i Älvsjö runt 1990. Jag och 2 kompisar såg det, men ingen trodde oss (vi var 10 år).
- Ellinor, Stockholm

Hej Ellinor!

Inte lätt att säga. Som jag skrivit tidigare, stjärnor jagar inte varandra. Svaret kan vara betydligt mera jordnära. Det är alltid svårt att undersöka rapporter om ljusprickar eftersom de kan befinna sig väldigt långt bort och det som orsakar dem likaså. 

Hej,

Hörde just nu på radion att ni kommer att ha Claes Svahn i studion.

Har en fråga som jag bara måste ha ett svar på och som han kanske vet. För säkert 20 år sedan så kom en amerikansk författare ut med, tror jag, 2 böcker.

Han heter Whitley Strieber. Hans första bok hette ”Närkontakt”. Författaren påstod att han verkligen hade haft närkontakt med en varelse som inte var från våran planet. Kom ihåg att jag fick den i julklapp plus att den boken blev väldigt uppmärksammad.

Hur var det med det? Dels fick jag höra att det skulle bli en film om hans bok? Blev det så? Om jag inte har drömt så tyckte jag mig läsa att allt då naturligtvis var en bluff från början till slut (blir man förvånad?). Vet Claes hur det ligger till. Var det bara en stor bluff?

Har försökt att läsa på nätet med inte lyckats hitta något om att det just skulle vara en bluff.
- Per

Hej Per!

Jodå, jag hade nöjet att träffa och intervjua Strieber i Stockholm den 11 oktober 1988. Och visst blev det film av hans bok ”Närkontakt”. Den heter ”Communion” och kom ut direkt på video 1990. Sedan dess har det blivit flera böcker och i dem blir hans kontakter med ”utomjordingarna” bara mer och mer häpnadsväckande. Trots det tror jag inte att Strieber bluffar. Han tror nog på sina egna upplevelser. Men å andra sidan kan jag säga att den världsbild som Strieber har inte liknar den jag eller du har. Jag tror inte att allt det han beskriver har ägt rum i den fysiska delen av verkligheten. Samtidigt har jag ringt upp personer som har varit hemma hos Strieber och som i hans hus har sett dessa varelser. Så vad ska man tro? Jag är i alla tveksam men håller dörren på glänt. Man tycker ju att han skulle ha kunnat presterat lite bättre bevis för sina kontakter med tanke på hur länge de har pågått.

Tack för alla intresanta frågor, hälsar Clas Svahn!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista