Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En härlig start på dagen! Senaste nytt, filosofiska utsvävningar, humor, kultur och intressanta gäster...

Karin Långström-Vinge svarar på frågor

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 10.15

Igår hade vi besök av prästen Karin Långström-Vinge, debatten blev livad, framförallt här på sidan. Karin lovade att hon skulle försöka svara på så många av frågorna som möjligt, även efter sändningen och här kommer några av hennes svar:

Varför finns det så enormt stora likheter mellan den egyptiska guden Horus och Jesus?

Känner vi igen detta från bibeln?

Horus Egyptisk Solgud. Han var Egyptens solgud vid 3,000 f. Kr.

Han är solen, karaktäriserad, och hans liv är en följd av allegoriska myter som involverar solens rörelser i skyn.

Till exempel hade Horus, som var solen eller ljuset en fiende vid namn Set, som var en personifikation av mörkret eller natten.

Och metaforiskt sett, skulle Horus varje gryning vinna striden mot Set, och vid skymningen skulle Set besegra Horus och skicka ner honom i underjorden.

Sagan om Horus är i stora drag följande:

Horus föddes den 25 december av oskulden Isis-Meri. Hans födelse pekades ut av en stjärna i öst, och vid hans födelse blev han uppvaktad av tre kungar. Vid tolv års ålder var han barnlärare, vid 30 års åIder blev han döpt av Anup och påbörjade därpå sitt ministerium. Horus hade tolv lärjungar som han reste med då han utförde mirakel så som att hela de sjuka och gå på vatten. Horus var känd vid många namn, så som Sanningen, Ljuset, Guds Son, Den Gode. Herden, Guds Lamm, bland många flera. Efter att ha blivit förråd av Tyfon blev Horus korsfäst, begravd i tre dagar, för att sedan återuppstå.

Dessa attribut, ursprungliga eller inte, verkar genomsyra många andra kulturer i världen, för många andra gudar med samma mytologiska struktur har påträffats.

Hej! Jag tror att all religion grundar sig på soldyrkan. Det är väl känt att många religiösa traditioner och berättelser liknar varandra. Det kan vara tillfälligheter, men det kan också vara så att människor fascineras av ungefär samma saker. Det som är viktigt i min tro är å andra sidan inte detaljer i den historiske Jesus liv, utan min relation till honom.

Men alltså finns det någon som går i kyrkan liksom?

Det finns många som går i kyrkan, ja. Allt från familjer med små barn, konfirmander, andra vuxna och äldre. Alla går inte i kyrkan på söndagsgudstjänsten, utan finns i kyrkan också på t ex ungdomskvällar, soppluncher eller går in och tänder ett ljus under lunchen.

Håller klyftan mellan troende och icketroende på att vidgas? Så fort religion kommer på tal så hackar man på kristna, hackar man på muslimer blir man genast fördomsfull, rasist, muslimhatare, mm. Är det så att kristna låter sig köras över? Åtminstone i Sverige verkar det vara pinsamt att sticka ut.

Tvärtom, jag tror att intresset för andlighet och religion ökar! Åtminstone upplever jag det så. Vi har mycket att göra med att visa och förklara en sund andlighet utan förtryck och extremism. Det är en utmaning!

Om jag förstår prästinnan rätt så anser hon att man inte kan skylla Gud för det onda i livet, men ska tacka hen för allt gott. Gud verkar vara en sådan chef som skyller ifrån sig när det går dåligt, men tar Cred när det går bra. Dåligt ledarskap från högsta instans skulle man kunna säga.

Nja, jag tänker att det kommer både ont och gott från oss människor. Vi gör bra och dåliga val. Men visst känns det mer relevant att tacka Gud för det goda, än att tacka Gud för det onda?

Om nu jorden är ca: 6 000 år enligt bibeln, hur kommer det sig att hederliga forskare har hittat fossiler som är upp till 3 miljarder år gamla?

Bibelns ”faktauppgifter” kan inte tas som naturvetenskapliga fakta. När traditionerna i den stora skriftsamlingen Bibeln kom till visste man inte lika mycket om världen som vi vet idag.

Hur kommer det sig att du tror på gud? Tvekar du på nån gång själv på om han verkligen finns? Finns det vissa saker i biblen eller i Historian som du ifrågarsätter? Vill du ge exempel?

Jag har fått erfarenheter och upplevelser av att Gud finns och att Gud bryr sig. Det är inte så att jag tvivlar på att Gud finns, men i vissa perioder av livet är det som att vi är längre ifrån varann. Jag ifrågasätter såklart delar av den människosyn som framkommer, som speglar den tid då traditionerna kom till, t ex att samkönade relationer ska straffas med döden, att häxor ska brännas och att kvinnorna ska underordna sig sina män.

Vilken syn har Karin på kontrasten mellan evolutionsteorin och skapelseberättelsen? Att skapelseberättelsen menar att gud skapade människan i sin avbild medan evolutionsteorin visar att allt liv utvecklas och har samma ursprung.

Bibeln är ingen lärobok i naturvetenskap. Bibelns två skapelseberättelser och evolutionsteorin ställer och svarar på olika frågor. För teologin är det intressant att det finns ett gudomligt upphov och att detta gudomliga upphov fortsätter att engagera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".