Detta är Hannas katt Isa.

Soffans skräck

Min katt klöser på min nya, snygga soffa. Det gillar jag inte. Katten ska sluta med det, säger jag åt henne. Men hon fattar inte så mycket, det dumma lilla djuret. Så jag bad lyssnarna om hjälp.

Några tips, skaffa en golv till tak möbel till katten. Klösmöbel alltså. Våga säg ifrån till katten. Använd en spray flaska med vatten, då katten klöser där den inte ska så spruta vatten på den. Vatten skadar ej.

Katter är onda av naturen. De ligger tex på datorn bara för att förstöra elektroniken. Att de ibland kommer springandes ut ur ett rum man kommer in i är inget annat än ett misslyckat bakhåll från katten.

Lägg aluminiumFolie i soffan! kan funka. /Malin

Släng ut katten. Katter ska inte vara inomhus. Det bara luktar illa och det blir massa hår överallt. Kram Jonas

Hanna pröva att blanda vatten och saft från citron och sprya på soffan. Ättika funkar med men luktar mer.

hanna! Klipp klorna, spraya get off där katten inte ska klösa o catnip spray där hon får klösa. Enda som funkar. Mvh sonja

Ang katten! Birmor är kända för att äta på kläder, speciellt ull som innehåller nåt fett som dom älskar. Har dom börjat fortsätter dom lätt på soffa och vinterkappan. Råd fr uppfödare är att ta bort och stäng in kläder som du är rädd om. Ge katten en snuttefilt. Soffan akut- möbelpolisch på benen o i butik finns katt fy. Testa dig fram. Beröm funkar bra när hon låter bli soffan ge gott gott. Ättika hörde jag nu-nej! De brukar gilla sånt. Kolla med uppfödare som har tips. Lycka till! Jenny

Hej Hanna,

Jag har två katter, och köpte en ny soffa för cirka ett år sedan. Den ena katten tyckte att soffan var det absolut bästa stället att vässa klorna på, trots mina mer elle rmindre högljudda protester. Köpte då ett medel som luktar starkt av citron, och sprejade på soffan. Det räcket med att göra detta att par, tre gånger och hon hoppar fortfarande upp till mig när jag sitter i soffan. Medlet var dyrt som attan, och stinker så kraftigt att man måste förvara det i lufttät påse, men väl värt det! Lycka till, och tack för fantastiskt bra program!/Leif

Hej Hanna! Hörde att du skaffat en ny soffa som Isa klöser på. Det gör hon nog för att hon tycker att soffan luktar konstigt. Nya dofter gör katter nervösa och då vill de genast märka upp soffan med den egna doften. Mellan klorna har katten doftkörtlar så när katten klöser sprider den också sin egen doft, eller rättare sagt ett slags doftämnen som kallas feromoner.Det finns dock ett slags syntetiska feromoner som verkar lugnande om man sprayar dem på ett föremål. Feliway som preparatet heter går troligen att katten tror att den redan doftmärkt på den platsen. Feliway finns både som spray och som en doftampull som man fäster i ett eluttag.
Från Åke på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".