Smörbarkis

Det här är inte i närheten av GI, och ingen dietist i världen skulle godkänna det här som en del i en diet. Det är fluffigt, vitt bröd, det är massor med smör och det är fullkomligt, underbart gott!

Men ok, man ska inte äta det varje dag. En av hemligheterna bakom fluffigt bröd är dels hur degen arbetas och dels själva formandet av limpan.

Genom att vika degen på ett speciellt sätt, som praktiseras i bagerierna, så får man höga, luftiga bröd. Kräver lite övning men är ingenting i närheten av att läsa till hjärnkirurg.

Först använder jag nederdelen av handflatan och gör ett spår i mittten av degen. Sedan viker jag den övre halvan till mitten och trycker fast den, och skapar då ett nytt spår. Efter det viks den övre delen till mitten och trycks fast på samma vis. Degen viks nu på mitten och hamnar kant mot kant.

De här kanterna måste tryckas ihop ordentligt för att inte veckla upp sig, gärna två, tre gånger fram och tillbaka. Den här kanten måste ligga nedåt, under limpan under jäsningen. Nu har du en limpa med slät yta och massor av luft inuti. Dessutom har du skapat en slags ytspänning runt brödet som gör att det håller ihop och jäser uppåt.

Recept:
500 g vatten
50 g jäst
20 g olja
10 g vit sirap
820 g vetemjöl special
11 g salt 

Arbeta degen ordentligt, gärna tio minuter i en degblandare eller 20 minuter för hand. Låt vila minst en timme. Baka sedan ut 3 st limpor enligt beskrivningen och bilden ovan, lägg dem i formar och låt jäsa tills de känns som en dallrande brylépudding (något som jag aldrig ätit, utan bara refererar till utan grund).

Snitta då brödet försiktigt i mitten, på längden, ca 1 cm djupt. Lägg i smör i snitten och grädda sedan brödet 25 minuter i 200 grader i en varmluftsugn (225 grader i en vanlig ugn). Låt vila 20 min innan du skär i det. Ät med ost och marmelad, och råkar det av någon underlig anledning bli något över, så är det jättegott att rosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".