1 av 2
2 av 2
Torbjörn har arbetat med filmen Arn. Foto: Claudio Bresciani / scanpix

THOR-björn Olsson är här!

Välkommen Torbjörn Olsson!
9:17 min

Han gick vilse i de sjukhuslika korridorerna och blev inte särdeles inspirerad att göra något kreativt av Sveriges Radios korridorer. Nu är han i alla fall här. Mannen bakom visuella effekterna, Torbjörn Olsson. Eller Thor som han kallas i Amerikat!

Torbjörn började som ställningsbyggare men kunde inte fortsätta på grund av en skateboard-olycka. Då började han airbrushade lite bilar när det var hett eftersom högerhanden var kry. När målade bilar blev otrendigt gav arbetsförmedlingen honom förslaget att pilla lite med "multimedia". Och på den vägen är det. Nu gör han specialeffekter i Hollywood med filmer som Avatar, King Kong och Sagan om Ringen på meritlistan. I Sverige har han gjort storfilmer som Arn.

Torbjörn gjorde sig själv till skurken i bondfilmen Die another day med Pierce Brosnan. Det var lite suddigt och bara en reflektion. Men sjukt coolt att vara bondskurk!

Frågorna är många till effektmakaren Torbjörn Olsson. Vad är skillnaden på blue screen och green screen? Vem är häftigast på firmafesten? Och när slår luktfilmen igenom?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".