"Glödlampskonspirationen" har det kallats när tillverkare på 20-talet bestämde att 1000 brinntimmar var mer lönsamt än de 2500 möjliga. Foto: Fredrik Sandgren / Scanpix

Vi lever i en bäst-före-värld

Den tekniska utvecklingen är på topp men hållbarheten är låg för produkterna vi köper. Frågan är om det är en slump eller en konspiration. Imorgon pratar Morgonpasset om "planned obsolescence", planerat åldrande av produkter, men KTH-professorn Sara Ilstedt Hjelm. Hon berättar varför köpgarantin alltid går ut precis innan laptopen kraschar för gott, hur det kommer sig att det finns en glödlampa som lyst i 110 år i California medan nytillverkade varianter håller i några år samt hur trasiga produkter kan vara tillverkarens bästa investering.    

Har du en fråga? Sms:a under programmet till 722 50, skriv P3 + mellanslag och din fråga (kostar 3 kronor), eller maila p3morgonpasset@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".