Hit the information highway, Jack! Bild: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Jack Werner listar veckans viktigaste

9:45 min

Jack Werner är en riktig neojournalist och expert på nätet och allt som händer där. Han hälsar på tv-premiären för att uppdatera oss på det viktigaste som hänt på nätet i veckan i listan ÅNEJ:

1. Anton Abeles tal i Paris. Han rippade ett tal av Barack Obama. Rakt av, menar många. Sen hamnade talet på Youtube, ihopmixat med Obamas original, för att snabbt försvinna - efter upphovsrättskrav av Anton Abele. För ett tal han alltså delvis... kopierat.

2. #cut4bieber var en Twitter-hashtag som fick uppmärksamhet i början på veckan. Det började med bilder på när Justin Bieber håller en cigarett som ser lite tjock, brun och konformad ut. En joint? Enligt ryktet började Beliebers skära sig i protest mot Justin Biebers påstådda gräsrökning. Men senare kom det fram att det var användare på den stora nätanslagstavlan 4chan som låg bakom det hela, ett prank. Jacks ÅNEJ är att folk blev lurade och att någon kan ha blivit så lurad att de skar sig själva.

3. I veckan fick Jack ett brev med ett usb-minne och en röd rånarluva med en så kallad hashtag som mun. Mycket mystiskt. Brevet skickades av satirbloggen Bakjour, en parodi på nyhetssajten Ajour. Bakjour driver med journalister, internetmänniskor och komikern Mårten Andersson, typ. Snacket började gå att de otroligt hemliga personerna bakom Bakjour skulle bli offentliga, och i fredags skickade de ut ledtrådar via sitt Twitter-konto. Det är fortfarande ett stort mysterium vad som kommer hända, och Twitter är på HELSPÄNN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista