1 av 3
Polisen bränner burar på en fågelmarknad i Kina för att förhindra spridning av sjukdom. Foto: Scanpix
2 av 3
Svininfluensa, så här ser den ut. Foto: Scanpix
3 av 3
Björn Olsen. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Vi pratar pandemier

47 min

Det är en ren slump. Vi lovar. Men lagom till att sjukdom och förkylning härjar som värst på redaktionen bjöd vi in en överläkare och professor som berättade allt om pandemier, sjukdomar som drabbar stora delar av världen.

Professorn heter Björn Olsen och sysslar med zoonotisk ekologi. Han har skrivit en bok som enkelt nog heter "Pandemi" och handlar om hur världsomspännande sjukdomar kommer till och fungerar.

Några tecken att hålla i minnet: H7N9. Det är beteckningen för ett helt nytt virus som ingen i hela världen har immunitet mot. Den dagen det börjar spridas på riktigt kan det bli kämpigt.

Björn Olsen berättade att sjukvården inte är ordentligt förberedd på en riktigt allvarlig pandemi. Resurserna skulle inte riktigt räcka till, helt enkelt.

FÖR ZOMBIEINTRESSERADE: Professorn avslöjade också att det finns virus som går på hjärnan och en del sjukdomar gör att vi börjar tänka som zombies. Fast sedan tillade han att zombies ju är döda, och döden är en gräns som inte går att korsa två gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista