Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Koka soppa som Kodjo

Så här lagar du en traditionell jordnöts-/krabb-/oxsvanssoppa från Ghana:

Ingredienser: En halv burk krossade tomater, en lök, en habaneropeppar ("it's got to be spicy cause' it's african"), en stor sleve jordnötskräm, oxsvans, krabbkött.

1) Skölj av och förkoka oxsvansen, så att den får ångas lite grann, med löken i. Löken ska vara delad på mitten. Ånga så att löken blir mjuk.

2) Mixa löken och den halva burken krossad tomat så att det blir "finmalet, utan bitar och skit, smooth soup". Häll tillbaka det i kastrullen.

3) Förbered en kastrull med typ 3,5 dl vatten. "Vi kör inte på mått i Ghana". En stor sleve jordnötskräm, smooth! Förkoka det längs med soppan i "45 minuter en halvtimme." Lägg till det i tomatsoppan och låt det koka ihop sig.

4) Häll på vattnet så att köttet täcks. Koka oxsvansen 45 minuter till en timme.

5) Tillsätt krabbköttet mot slutet.

6) Soppan är färdig när det blivit ett orange lager av fett och olja ovanpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".