Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En härlig start på dagen! Senaste nytt, filosofiska utsvävningar, humor, kultur och intressanta gäster...

Koka soppa som Kodjo

Publicerat tisdag 10 september 2013 kl 07.15
Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Så här lagar du en traditionell jordnöts-/krabb-/oxsvanssoppa från Ghana:

Ingredienser: En halv burk krossade tomater, en lök, en habaneropeppar ("it's got to be spicy cause' it's african"), en stor sleve jordnötskräm, oxsvans, krabbkött.

1) Skölj av och förkoka oxsvansen, så att den får ångas lite grann, med löken i. Löken ska vara delad på mitten. Ånga så att löken blir mjuk.

2) Mixa löken och den halva burken krossad tomat så att det blir "finmalet, utan bitar och skit, smooth soup". Häll tillbaka det i kastrullen.

3) Förbered en kastrull med typ 3,5 dl vatten. "Vi kör inte på mått i Ghana". En stor sleve jordnötskräm, smooth! Förkoka det längs med soppan i "45 minuter en halvtimme." Lägg till det i tomatsoppan och låt det koka ihop sig.

4) Häll på vattnet så att köttet täcks. Koka oxsvansen 45 minuter till en timme.

5) Tillsätt krabbköttet mot slutet.

6) Soppan är färdig när det blivit ett orange lager av fett och olja ovanpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".