Meron Estefanos. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Om eritreanska flyktingar och kidnappningar i öknen

23 min

Meron Estefanos är journalist och jobbar på en eritreansk radiostation. Dit kan det ringa folk i direktsändning och berätta att de är 250 personer på en sjunkande flyktingbåt utanför Italien eller att deras familjemedlem har kidnappats.

Radiostationen finns i Frankrike, men Meron sänder från Stockholm. För i Eritrea är journalistiken hårt kontrollerad av staten, och många människor runt om i världen lyssnar på Merons program. I dag besökte hon Morgonpasset i P3 och berättade om situationen i Eritrea och hennes engagemang för eritreanska flyktingar.

En gång fick Meron Estefanos ett samtal från en grupp människor som påstods vara kidnappade i Sinaiöknen. Hon bestämde sig för att hjälpa vilket ledde till att ännu fler grupper hörde av sig. Meron blev sambandcentralen mellan kidnappare, de kidnappades och deras familjer. Hur kan hon sluta och hur kan hon ignorera det som händer när ingen annan verkar bry sig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista