1 av 5
Thomas Gylling visar upp ett rullband. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio
2 av 5
Det blev ingen bild med Bob Marley, men med oss blev det av! Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio
3 av 5
Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio
4 av 5
En 7-tumssingel med Dandy Livingstone. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio
5 av 5
Brev från radiostation i Västindien. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio

Musikpionjären Gylling tog omvärlden till Sverige

35 min

Många av er kanske känner igen Thomas Gylling från tv-program från 1990-talet, som Mosquito, 100 kilo godis och så vidare, men han är också en absolut pionjär inom karibisk musik.

1968 åkte Thomas som 10-åring till Barbados med sin familj, hamnade på en svettig klubb som hette Pepper Pot, där steel band-musik och calypso dundrade ut ur högtalarna. Han hamnade på någons axlar och sedan var han såld.

Ingen har betytt lika mycket för karibisk musik, som soca och reggae, i Sverige som Thomas Gylling. Dels har han spelat i en av Sveriges första reggaegrupper, dels har han lett flera radioprogram med fokus på musik från Västindien. Det finns en lång och spännande historia i Thomas Gylling, men han är minst lika aktuell i dag, och spelar skivor på klubbar och fester. Det var "draget, kryddan, tabascon" han fastnade för i den karibiska musiken.

Enligt Thomas är den här sortens musik SÅ het och SÅ up and coming just nu. Går man ut i förorten och lyssnar på vilka ringsignaler 17-åringarna har så är det genrer som reggaeton, asonto, dancehall och annat, menar Thomas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista