1 av 3
Så här ser Niklas ut i dag. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Matthew Mead/TT
3 av 3
Han dyker i sås! Foto: Rob Griffith/TT

Niklas Ekstedt om sås

Arga mejlet om såsbrist
1:58 min

Vi älskar sås otroligt mycket i Sverige, menar Niklas Ekstedt. Även om världens finaste biff ligger på tallriken så ska den ligga i ett hav av hemslungad bea. Och när Niklas serverade grillade fläskkotletter med en fin relish häromveckan så mejlade gästerna efteråt och beklagade såsbristen.

Det FINNS uppenbarligen en grej kring sås här. Såsen är en trygghet. Men varför har vi den här relationen till sås? Vad säger det om oss människor. Kring detta och mer resonerar Niklas med Martina, Kodjo och Hanna i dag.

Spännande fakta om sås:

I Frankrike finns det sauciérer som jobbar med att bara göra sås.

I Kanada käkar de pommes frites med brunsås och smält ost.

I Italien gillar de inte sås, inte ens dressing!

I sydostasien kom de på ketchup, men egentligen var det en sås med fisk, som engelsmännen måste ha missuppfattat.

I Spanien funkar det som så att ju mindre sås du har på tallriken, desto finare familj kommer du från. Såsen som klassmarkör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".