Vi inspekterar miljonprogrammet

33 min

"En miljon bostäder på tio år" var politikernas snygga slogan som gav namnet på det jättebyggande av nya bostäder som ägde rum på 1960- och 70-talen.

Varför byggde man så mycket och hur blev det till slut? Lisbeth Söderkvist är analytiker på Vetenskapsrådet och kan massor om miljonprogrammet.

Målet var att under kort tid bygga en miljon bostäder och förbättra bostadsstandarden. Bostadsbristen var akut och orsakades av stor inflyttning till städerna. Samtidigt flyttade den stora fyrtiotalistgenerationen hemifrån vilket gav upphov till en babyboom med start kring 1965.

Många tänker på höga höghus när de hör ordet miljonprogrammet, men faktum är att den vanligaste sortens miljonprogramsbyggnad är tre våningar hög, som på bilderna ovan.

I början var synen på miljonprogrammet väldigt annorlunda från i dag. Från vänsterhåll kom kritik mot att miljonprogrammen byggdes för män från övre medelklassen, eftersom det gjordes så många parkeringsplatser.

Men vad för slags kritik möter miljonprogrammet i dag?

Det handlar om den etniska och ekonomiska segregationen. I miljonprogramsområdena bor mycket resurssvaga människor, om det är de flesta överens.

Från arkitekthåll klagar man i stället på arkitekturen. Gatorna drogs fel! Det finns gångvägar i stället för trottoarer - trafikslagen blandas aldrig. Och det är därför det blivit inte så bra.

Nuförtiden är det inte främst från vänsterhåll kritiken kommer, utan nu tycker nyliberala tyckare att det måste gå att tjäna pengar i miljonprogramsområdena. Det kommer lösa alla problem! In med företag och affärer!