Bild: Isabel Eriksson/Sveriges Radio
LYSSNARRECEPT

Idas bästa valnötsbröd

500 gram vatten (inte iskallt men kallt)

20 gram jäst

900 gram vetemjöl

350 gram rågsurdeg (har man ingen surdeg är det nog inte helt omöjligt att gå till sin lokala bagare och fråga om man får köpa lite)

20 gram honung

20 gram salt

150 gram krossade valnötter

Blanda ut jästen med vattnet, tillsätt allt utom valnötterna. Kör i maskinen ca 10 min eller tills degen är spänstig ha sedan i valnötterna och kör tills det har blandat sig. Om man har i valnötterna från början så är det lätt att degen blir lila.

Läs hela receptet.

Låt degen jäsa i en oljad bunke i ca 1-1,5 tim. Ta sedan upp på bordet och dela i 2-3 delar beroende på hur stora limpor man vill ha. Forma till önskad form och lägg i en mjölad jäskorg, har man ingen sådan så kan man lägga en ren kökshandduk i en bakform som man också mjölar. Sen väljer man om man vill jäsa ute i rumstemperatur då tar det ca 1,5-2 tim eller i kyl över natten. Fördelen att jäsa i kylen är att det tar längre tid och då får man ett mer smakrikt bröd. När det sedan ska bakas så sätter man ugnen på 250 grader och sätter in en form med vatten så att det blir ånga i ugnen. Har man en baksten så är det bra att använda den här men det går lika bra med en vanlig plåt. Vänd upp brödet på plåten och snitta önskat mönster och sätt in i ugnen sänk tempen till 200 grader. efter 15 min tar man ut formen med vattnet sedan kör man ytterligare 15-25min, brödet är klart när det låter ihåligt när man knackar på det.

Massa kramar från Ida 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".