En perfekt kycklngramensoppa! Foto: Fabian Asserbäck/Sveriges Radio
En perfekt kycklngramensoppa! Foto: Fabian Asserbäck/Sveriges Radio Foto: Fabian Asserbäck

Så gör du Mpip3's kycklingramensoppa.

Perfekt för omtanke vid förkylning . Soppan är enkel och supergod men tar jättelång tid att göra, se därför till att laga den tillsammans med någon du gillar! Du kommer att lära dig att göra två buljonger, stycka en kyckling och koka ett perfekt ägg.

1 hel kyckling (färsk)

1 gul lök

1 purjolök

1 knippe vårlök

1 stor morot

1 kruka koriander

Japanska nudlar (färskpasta funkar också)

Ganska mycket japansk soja

Ganska mycket sesam olja

Salt och peppar

1 ägg per person

 

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Stycka kycklingen i mindre bitar. Använd vass kniv och våga ta i! (Finns det grymma DIY-videos.) Lägg all kyckling i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Sänk värmen och låt koka under lock ca 1 timme.

2. Skär den gula löken, moroten och purjolöken i stora bitar. Lägg dem i en kastrull och koka i ca 2 liter vatten. Låt småputtra utan lock för att koka ner till ca 1/2 liter färdig buljong. Sila bort grönsaksresterna, Klar! OBS! Testade att tönta till buljongen med ingefära, stjärnanis och kanel. Blev inte godare, bara lamare i min bok! 

3. Hacka koriander och vårlök som sedan ska användas tillsammans med kycklingen.

4. När kycklingen kokat klart silar du bort köttet och sparar buljongen i en ny kastrull. Låt kycklingen svalna, därefter kan du separera köttet från ben och skinn. Det senare ska tillbaka ner i buljongen, som får stå att puttra i ytterligare 2-3 timmar (Även denna buljong ska bli ca ½ liter, sätt på lock vid behov). Själva köttet ska nu blandas med koriandern och vårlöken.

5. Krydda kycklingen kraftigt med soja och sesamolja. Det skall smaka lite mer än du tror. Buljongen är mild så du behöver inte oroa dig för att det skall bli för salt. Ställ sen åt sidan i väntan på servering.

6. Koka äggen (Se: Så kokar du ett perfekt ramenägg)

7. När kycklingen kokat klart silar du bort skin och ben. Släng i nudlar och låt koka i ca 2 minuter. Blanda sedan din kyckling- och grönsaksbuljong, jag körde på 50/50, men det går givetvis att göra helvegetariskt.

8. Nu är man mer eller mindre klar. Dags för uppläggning!

9. Ta en skål, i botten lägger du kycklingen, sedan nudlar och sist ett ägg. Fyll upp med  buljongen.  

 

SÅ KOKAR DU ETT PERFEKT RAMEN ÄGG

1. Lägg försiktigt ner äggen i kokande vatten.

2. Snurra runt ägget den första minuten för att få en jämn kokning.

3. Förbered en balja med iskallt vatten

4. Koka äggen i 6 minuter och 50 sekunder

5. Lägg äggen i baljan och skala i vattnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista