Selfie Kodjo Hanna
Foto: Kodjo Akolor

Hanna älskar Mansplaininmannen (!?!)

2:47 min

När Jenny Jägerfeld var här och berättade om hur man hanterar en mansplainer, gjorde hon en spaning på Kaliffa & Syster Sol-låten "Kontakt". Vår älskade Mr Kodjo Akolor tog saken ett steg längre och på det viset föddes...MANSPLAININMANNEN!

Psst...vill du ha tips på hur du hanterar mansplainern? Klicka här!

Tre snabba för att hantera en mansplainer


Uppmärksamma fenomenet. Säg "Nu förklarar du något för mig som jag redan vet/som är helt uppenbart. Du mansplainar helt enkelt." Detta kan man även säga om man står bredvid och bevittnar mansplaining (oavsett om man är man, kvinna, både och, eller ingetdera. Det kan blir lite jobbig stämning, men å andra sidan, det var det ju redan innan pga patriarkatet.

- Gå därifrån. Du har ingen skyldighet att uppfostra män. Din tid är för dyrbar för att upplåtas åt detta. Man skulle kunna se det lite som en beteendeterapeutisk grej. När du negligerar ett beteende så förstärks det inte, det släcks ut. (Risken är att folk inte fattar någonting, men om tillräckligt många går iväg, kanske mansplainaren måste börja reflektera över sitt beteende.)

- Den ironiska approachen. "Va?! Det menar du inte?! Så internet är alltså ett slags elektroniskt nätverk SOM SPÄNNER ÖVER HELA VÄRLDEN?! OMG VARFÖR HAR INGEN SAGT NÅGOT?!" Detta så att det blir tydligt att den som mansplainar har berättat något som är alldeles obvious och som man redan visste. No shit, Sherlock! Det är en lite humoristisk approach att ta till som ändå är ganska talande.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista