Quiz-Kalle är tillbaka igen!
Quiz-Kalle är tillbaka igen! Foto: Paulo Saka/SR

FREDAGSQUIZ!!!

"Det är freeeeedagsquiiiiz!!!"
0:13 min

Researcher-Kalle blir Quiz-Kalle denna morgon och vi kör quiz med både programledare och lyssnare om saker som har hänt i programmet denna vecka! Du har till kl 9.15 på dig att smsa 72250 eller mejla in svaren på p3morgonpasset@sr.se. 

(ALLA frågor och ljudklipp hittar du genom att du klicka här!)

Här är frågorna till quizzet som körs!

  1. Martina, David och Victor snackade och till slut, testade bouldring inne i SR-huset och det var snack om att ”Team Bouldring” (som Team Fotboll) skulle göra det ena och det andra. Men ibland tröttnar man ju också. Kul måste få va kul tills det inte är kul längre. Martina tröttnade och David försökte skildra hur ”intensivt roligt” kan låta...

    Fråga A)  Mount Everest bestegs för första gången med säkerhet, alltså definitivt dokumenterat som vi känner till, av nepalesen Tenzing Norgay, (han var Sherpa, som jag läste på Wikipedia är en etnisk grupp när besläktad med tibetanerna som levde högt upp i Himalaya) – och av Sir Edmund Hillary, som väl oftare nämns i västerländsk historieskrivning. Sir Hillary har också avbildats på sedlar i sitt hemland – vilket land kommer han ifrån?

    Fråga B) På tal om Bouldering och Klättring, och att äventyraren Renata Chlumska kommer hit i dag. Hur många meter högt är Mount Everest?

  2. I går kom Victor med braskande nyheter som handlade om Fladdermöss. Det var något som faktiskt var citat ”lite knas” i världen. Det pratades länge om fladdermöss och huruvida dom kunde tämjas och användas av människan. Men det intressanta i det här klippet handlar mer om Victors relation till fakta...

    Fråga A) I Australien, och några andra länder, finns den fladdermusfamilj där djuren blir som störst. Vingbredden kan vara upp till 170 cm och de kan vara upp till 40 centimeter långa, källa Wikipedia. Vad heter den största fladdermusarten (det finns underarter inom familjen, men det här är familjenamnet och det som används i dagligt tal)?

    Fråga B) Fladdermöss ser ju väldigt dåligt och jobbar istället med ekolokalisering. Samma variant använts på ubåtar och vid fiske. Man skickar alltså ut en ljudpuls som studsar mot olika ytor och utifrån det här navigerar man. Den är tekniken kallas något särskilt – som egentligen är en förkortning – vad kallas det här eko-navigerings-systemet som finns på bland annat u-båtar för att upptäcka andra farkoster, bland annat?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".