Sommarsport-regler

BOULEREGLER:

Regel 1: När motståndaren ska kasta sitt klot måste man stå framför lillen eller bakom ringen, aldrig bredvid

Regel 2: Ringen ska vara 50 centimeter i diameter och den ska ritas där lillen har landat

Regel 3: Man ska komma närmast lillen med sitt klot, det är det sporten går ut på. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket klot som ligger närmast och då kan man behöva hjälp med att mäta. Ibland skiljer det så lite mellan kloten att man får ta till ett papper för att kunna avgöra. Men går det inte att avgöra kan kloten dömas oavgjorda.

Regel 4: Övertramp. Man får inte överträda ringen. Man ska stå i ringen när man kastar ut sitt klot och lillen. Man får inte stå på linjen eller utanför, utan man ska stå i ringen.

Regel 5: Minutregeln. Man har en minut på sig att kasta sitt klot, och man får inte överträda den minuten.

--------------------------------------------------------------------

BEACHVOLLEYBOLL-REGLER:

Regel 1: Angående poängsystemet så kör man running score vilket innebär att man får poäng på varje vunnen boll. Man kör bäst av tre set, det två första seten körs till 21 poäng med sidbyte på var sjunde poäng i sista och avgörande set så är det sidbyte på var femte poäng och man vinner när man kommer till 15.

Regel 2: Man får inte använda mer än tre slag inom laget.

Regel 3: Bollen räknas som inne fastän bollmärket är ute om bollen nuddat linjen på vägen ut.

Regel 4: Bollen får gå via nät och in vid surve.

Regel 5: I volleyboll så räknas inte blocket som ett slag, utan man har tre slag till att lägga över bollen.

Men i beachvolleyboll så är det lite annorlunda! Om man blockar bollen så räknas det som ett slag, och då har man bara två slag till på att lägga över bollen.

--------------------------------------------------------------------

MINIGOLF/BANGOLF-REGLER:

Regel 1: Max antal slag per bana är sju, varken mer eller mindre. Klarar man inte banan på sju slag så får man en sjua noterad i protokollet

Regel 2: Bollen spelas hela tiden från utslagsplåten, ända tills man passerar den röda gränslinjen. Röda gränslinjen sitter i regel vid första hindret eller i vissa fall ungefär två meter från utslagsplåten. Stannar bollen efter röda gränslinjen får man fortsätta spela i banan.

Regel 3: Om bollen lägger sig intill sargen så får man flytta ut den 20 centimeter

Regel 4: Boll som stannat i hinder måste flyttas ut bakåt. Det är inte tillåtet att flytta bollen framåt i banan om den fastnat i ett hinder

Regel 5: Skulle bollen hoppa över sargen får man inga extraslag. Man lägger bara bollen på det ställe där den hoppade ut och fortsätter spela.

--------------------------------------------------------------------

KROCKET-REGLER:

Regel nr 1: Klot som inte passerat båge tre, får inte krockas! Och får inte heller krocka andra klot.

Regel nr 2: Om man krockat ett motståndarklot, så får man inte krocka det igen... förrän man har gått igenom nästa båge!

Regel nr 3: Man måste gå genom hela bågen på 1 slag. Fastnar man med klotet i någon del av bågen, måste man i nästa slag slå sig tillbaka och ytterligare ett slag senare gå igenom bågen.

Regel nr 4: När man har träffat ett klot lägger man sitt eget klot intill och slår på det ena klotet så att motståndarklotet rör sig. Efter detta har man ett extra slag. Man får inte sätta foten på klotet när man krockar och man får inte välja två extraslag istället för krock.

Regel nr 5: När man har tagit alla bågarna ska man krocka alla kvarvarande klot en gång! Efter att ha träffat det sista klotet har man två slag på sig och träffa pinnen och vinna. Missar man pinnen får man börja om med och krocka alla kloten igen. Om spelaren träffar pinnen efter att ha tagit sista bågen men innan han har krockat alla kloten, är han pinnad och får börja om helt från början.

Lycka till!