Olof Lagercrantz SVT Bild

Månadens diktare juni: Olof Lagercrantz (1911 - 2002)

Om Olof Lagercrantz stilkonst kom senast en påminnelse i vårens prisade utgåva med Lagercrantztexter: ”Vårt sekel är reserverat åt lögnen”.

Chefredaktören på DN 1960-75, liksom författaren till storsäljaren Om konsten att läsa och skriva (1985) och raden av diktarbiografier, är nog mer bekant än poeten Lagercrantz, med lyrikdebuten 1935, Den döda fågeln.

Efter debutens naturlyriska teman följde med åren alltmer existentiellt nakna och psykiskt utsatta tonlägen, som i porträttdikten Anna Charlotta, kring systern som tog sitt liv. Men erfarenheterna som publicist bränner också till i ”hatdikten” Känslornas goddagspiltar. De nämnda dikterna ingår i samlingen Tröst för min älskling (1971), ur vilken författaren l973 läste in ett urval för Sveriges Radio.

Vi möter en diktarröst med starka inre spänningar. Lagercrantz, aristokraten som blev en av de tongivande under kulturvänsterns 60-tal, fick också fiender. Sven Stolpe ägnade honom en hel hatbok medan Albert Bonnier mindes hur med Lagercrantz ”en mycket olycklig tid” inleddes för Dagens Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".