Anna Swir

Månadens diktare september:

Anna Swirszczynska 1909-1984

Anna Swirszczynska föddes i 7 april 1909 i Warszawa som dotter till historiemålaren Jan Swierszczynski, och dog i Kraków 30 oktober 1984. Hon debuterade 1930 i tidskriften Bluszcz. Och året därpå inledde hon studier i polonistika vid universitetet i Warszawa. Hon hade drömt om att studera måleri, men i brist på pengar kunde hon inte förverkliga sin dröm. 1936 debuterade hon i bokform med volymen Dikt och prosa. Mellan 1939 och 1936 arbetade hon vid Polska lärarförbundet och var samtidigt redaktör för barntidningen Malego Plomyczka.

Under den tyska ockupationen deltog hon i underjordiskt kulturarbete. Hon försörjde sig som servitris, bullbakare, tvålförsäljare. Hon tjänstgjorde senare under kriget som sjuksköterska. Hon bevittnade såväl upproret i Warszawas ghetto 1943 som ett år senare upproret i Warszawa.

Hon gav ut sammanlagt tio diktsamlingar. 1972 kom samlingen Jag är en käring. Och 2 år senare Jag byggde barrikader. 1978 kom Glad som en hunds svans. Hon författade också barnböcker och teaterpjäser.

Renate Ingbrant vid Slaviska institutionen på Stockholms universitet har disputerat på S:s författarskap med avhandlingen From Her Point of View. Woman’s Anti-World in the Poetry of Anna Swirszczynska.

Kalla henne Swir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista