Bruno K Öijer. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Hör Bruno K Öijer

Bruno K. Öijer, född 1951, en av våra mer namnkunniga poeter, debuterade 1973 med samlingen Sång för anarkismen, som omedelbart gav honom ett slags kultstatus, inte minst som uppläsare. Under mitten av sjuttiotalet turnerade han som en av medelemmarna i lyrikgruppen Vesuvius. Öijer har gett ut ett tiotal diktsamlingar, senast Svart Som Silver (2008).

Dikten du kan höra genom att klicka på länken nedan är (en upptagning) från Lyrikmagasinet som gjordes samband med Öijer tilldelades Sveriges Radios Lyrikpris 1999.

Keats Bruno Öijer (född Kenneth Bruno Öijer, namnändring 1999), född 26 november 1951 i Linköping, beskriver sin poesi med orden: "I grunden handlar det om att varje människa är större än sin situation och att vår framtid beror på vår förmåga att kunna känna sorg över det som gått förlorat".

Öijer har sedan debuten 1973 ofta framfört sina dikter inför publik. Under några år i mitten av 1970-talet turnerade han med Per-Eric Söder, Eric Fylkeson och Leif Elggren med flera som lyrikgruppen Vesuvius. Under senare år har Öijer i stort sett bara framträtt på scen i samband med att han utgivit nya diktsamlingar. Hans mycket personliga sceniska uttryck har beskrivits som "manierat men suggestivt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista