Curly Camel framför Song For Esbjörn

Hör Dagens dikt-festens husband Curly Camel

Curly Camel, är ”husband” under firandet av Dagens dikt den 28 november på Moriska paviljongen i Malmö. Här kan du lyssna på två av deras låtar direkt, och se ytterligare två på Youtube.

Curly Camel är en svensk progressiv jazztrio som bildades 2007.

I januari 2011 släppte de sitt första album, Mono Human.
Albumet blev kritikerrosat, fick fem stjärnor och en lysande recension från erkände musikkritikern Rolf Haglund. Skivan har också fått en mycket fin recension av Torsten Eckermann, musikkritiker på LIRA Musikmagasin, Skandinaviens största musikmagasin för jazz, folk- och världsmusik.

I samband med releasen av Mono Human blev pianisten i Curly Camel, August Björn, tilldelad ett av STIM:s högt eftertraktade stipendium för sina kompositioner. Konkurrensen var enligt STIM ovanligt hög med 846 sökande från hela Sverige. Andra artister som också tilldelades stipendium var jazzsångerskan Rigmor Gustafsson och basisten Dan Berglund, tidigare medlem i Esbjörn Svensson Trio.

Den 7 maj 2011 blev Curly Camel utsedda till vinnare av ”Kultur i Västs Jazzpris”, ett pris utdelat årligen till en synnerligen begåvad artist eller grupp, inom genren jazz, som kommer från Västra Götaland. Trion fick, som en del av priset, tre ovärderliga dagar av coaching från jazztrummisen Magnus Öström, före detta medlem i Esbjörn Svensson Trio och vinnare av ”Drummer of the Year, International”. Så här sa Magnus Öström om Curly Camel i ett reportage efter coachingen: ”De är väldigt bra! Drivet spel, fina kompositioner på hög nivå – De har framåtanda men samtidigt stor ödmjukhet”. Bara veckor efter coachingen blev Curly Camel det yngsta bandet någonsin att delta i Jazzradion, Sveriges Radio P2.

I september 2011 tilldelades Curly Camel Bertil Bengtsons ungdomsstipendium med motiveringen ”Tre unga musikanter som förenar skönhet, humanistisk övertygelse, empati och engagemang med oerhörd musikalisk kompetens och nytänkande”. Stipendiet delades ut på Bertil Bengtson Tribute i Borås. I maj 2012 tilldelades trion även "Roger Sjöholms Stipendium För Unga Musiker" med motiveringen "Gruppen har nått en anmärkningsvärd musikalisk mognad kopplad till en hög ambitionsnivå, de har en unik begåvning för jazzmusik."

Den 3 september 2011 vann Curly Camel Sveriges största tävling för unga jazzmusiker på Fasching i Stockholm, ”Unga Jazzkometer”. Som vinnare tilldelades de titeln ”Bästa Jazzgrupp 2011” och fick i juni 2012 spela ett flertal konserter på bland annat National Arts Festival i Grahamstown, Sydafrika. Här hyllades Curly Camel med stående ovationer och trion blev kritikerrosad i sydafrikansk media.
National Arts Festival är Afrikas största internationella musik- och kulturfestival och hade 2011 över 200000 besökare, det är även den andra största kulturfestivalen i världen med ett utbud på över 500 föreställningar. Standard Bank Jazz Festival är festivalens avdelning för jazzmusik, Curly Camel fick här representera Sverige och Svensk Jazz. Under sin Sydafrikaturné spelade trion även på The Mahogany Room i Kapstaden, erkänt som Sydafrikas främsta jazzklubb.

2008 gav det svenska designföretaget, Design Med Omtanke, Curly Camel i uppdrag att komponera musik till filmen ”Härifrån till Hållbarheten”, en film om hållbar utveckling. Filmen har använts som utbildningsmaterial vid flera högskolor i Sverige, bland annat Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg.
I juni 2012 fick Curly Camel ett liknande uppdrag då de blev ombedda att komponera ljudinstallationen till upplevelse-utställningen ”Face The Future”, en utställning om delaktighet och människovärde. Staffan Herrström, före detta ambassadör i Tanzania och Vietnam, före detta överdirektör i Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA) och nu ambassadör i Polen, invigde utställningen på Rydals Museum den 23 september 2012.

Alla medlemmar i Curly Camel har alltid lyssnat på ett mycket brett spektra av musik, något som definitivt har bidragit till deras progressiva och unika sound.
Grupper som Curly Camel har influerats av är bland annat Esbjörn Svensson Trio, The Bad Plus och Pat Metheny Group. Curly Camel delar samma bandfilosofi som dessa grupper och menar att det är mer viktigt än någonsin idag att skapa ett eget bandsound och en bandidentitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".