Månadens Diktare i november: Nina Södergren. Foto: Stefan Nilsson
Dagens Dikt den 6 november

Månadens Diktare: Nina Södergren

utan titel ur "Gulsparvens sju toner" av Nina Södergren

Uppläsning: författaren

Första rad:  Modern fastar och ber.

Diktsamling Gulsparvens sju toner

Förlag Sober (1995)

Musik Sergej Prokofjev: Andante, nr 2, ur Visions fugitives i arr för stråkorkester av Rudolf Barsjaj

Exekutör Camerata Nordica, Kalmar. Dir. Terje Tönnesen

Nina Södergren, med ett förflutet som kritiker och journalist, har utkommit med ett flertal diktsamlingar sedan debuten 1973 med Lust och fägring. Ölandsdikter. Hennes senaste är Högt ärade trana (2012). Hon har fått pris från bland andra Samfundet de Nio och Svenska Akademien.

Nina Södergren är bosatt i Kalmar och, om somrarna, i Slagerstad på Öland och hon hämtar mycket av sitt material från det öländska landskapet.

- Hon skriver gärna om djur- tama och vilda, självklara och gåtfulla, djur som speglar det mänskliga, djur som ett teckenspråk för tillit, åtrå, stillastående.

- Erik Bergqvist, Svenska Dagbladet

Att få sand att sjunga, att få stoftkorn att virvla till musik är väl vad varje poet önskar sig. Djup livsbejakelse och sinnlig lovsång talar ur Nina Södergrens poesi som vill hålla undret vid liv. Visst befinner hon sig i fågelspråket, sjunger ur glädjen att finnas till.

- Eva Ström, Sydsvenskan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".