Sveriges Radios lyrikpris 2015 tilldelas "Vita kommun" av Jörgen Lind

Sveriges Radios lyrikpris tilldelas diktsamlingen ”Vita kommun” av Jörgen Lind, för att den ”fångar världen i ett strömmande flöde som med skärpa och ömhet rör sig mellan det privata och det gemensamma.

Det är dikt i ständig rörelse som försöker nagla fast det pågående medan det ännu pågår och sätter fokus på språkets otillräcklighet och nödvändighet. Ett storskaligt och djupt existentiellt projekt som skriver fram jaget och samhället i ett lågmält växelspel mellan poesi och prosa”.  (ur Juryns motivering).

Om Jörgen Lind
Jörgen Lind är född 1966 i Umeå men bor sedan länge med sin familj i Göteborg. Han debuterade 1997 med ”Ararat” och har gett ut sju diktsamlingar sedan dess. ”Vita kommun” är femte och sista delen i serien ”Rede”, där de tidigare fyra är ”Här kommer de varma strömmarna” (2004), ”Villa dei Papiri” (2006), ”Hägn” (2008) och ”Saskatoon” (2011).

Om priset
Sveriges Radios lyrikpris delades ut i Radiohusets Studio 2 i Stockholm under en direktsändning i P1 och P2 kl. 19.00 18 november 2015.
Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958. Det har under åren gått till författare som Nelly Sachs, Tomas Tranströmer och Ann Jäderlund. Prissumman är på 30 000 kronor.