Månadens diktare maj

Robert Ståhl. Född 1948.

Har på förlaget Lejd utgivit:

Om, 1999
Gives det, 2002
Soft fysik, 2006

Växte upp i ett hyreshusområde i industristaden Västerås. Mina föräldrar var arbetare och jag den yngste av tre syskon. Vi bodde i en tvårummare på nedre botten. Utanför barnens rumsfönster en silvergran. Föräldrarna sov i kökets utdragssoffa. Vardagsrummet var fint. Det blänkte och på en hylla stod några böcker från bokklubben Svalan: Josef Kjellgren, Jan Fridegård, Fredrik Ström, Martin Kock, Nils Nilsson och så Ragnar Casparsson. Var titeln till hans bok ”Livet i Simlångsdalen”? Är osäker men minns att vi stannade i den där dalen på en bilsemester och att jag såg berättelsen mellan granarna. Såg och kände en söt doft från boksidornas mögel. Boken var ett arv efter morfar. Den stod kvar på hyllan i Västerås. Fiktion och fysik, affekter av skilda tider och platser möttes i Simlångsdalen. Och hade en gemensam ton. Den går inte att glömma. Annars ägnades den största delen av min barn- och ungdom åt idrott. Men det fanns ensamma, täta stunder med tusch och krita. De

förlängdes och blev fler. Försökte skriva ned eller göra bilder av det som kommer, alltid kommer och kanske stannar. Kanske verkar under lång tid. Sånt vet man inte men det är ingen mystik. Det är de knappt hörbara, vardagliga ljuden från fläktar, kylskåp och grannar, från trafiken, stegen i vestibulen, barnens skratt och skrik, suckar och kvittret från småfåglar som nästan aldrig syns. Sammantaget är de en fond som vibrerar av tillvarons skiftande betingelser. Sedan Simlångsdalen fäster den i mig; den strukturella aspekten, tonen som jag inte kan undgå att nämna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista