Peter Ullgren

Östergötlands historia

Följ med på en vandring genom länet där vi stannar till vid ett antal platser som gömmer historier om människor som gjort avtryck i historien.
Vi gräver där vi står och hittar kärleksdramer, krig, nunnor och sjöfarare.

Historikern Peter Ullgren reser runt i Östergötland tillsammans med Joakim Jonsson, dom öppnar dörrar till historiska byggnader och berättar vad som hänt på platsen.

Vi sänder tisdagar och torsdagar kl 10.40
med start den 15 april

Del 1 (15 april)
Axel von Fersen på Löfstad och Marie Antoinette, drottning av Frankrike. Ett storpolitiskt kärleksdrama i revolutionens tidevarv.
Inspelat på Löfstad slott.

Del 2 (17 april)
Kimstad kyrka, Axel Lilje d.ä och adelsmännens kamp om patronatsrätten.

Del 3 (22 april)
Krigaren som kom hem.
Jakob Ridderborg stred med Karl XII vid Poltava och hamnade därefter i en långvarig rysk fångenskap.
Historien om hur han utan fötter tog sig hem till Sverige är tårdrypande och blir inte mindre fascinerande med tanke på att man för några år sedan fann hans grav i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping. Berättelsen har också ett lyckligt slut.

Del 4 (24 april)
Kyrkan i Norra Vi och den märkliga historien om Anna Märta Von Schaar på Ribbingshof.

Del 5 (29 april)
Magnus Drakes värld i Sunds socken i Östergötland.
Vi hör om 1600-talets begravningsskick och kulturhistoria om döden i allmänhet, och Praxis Pietatis.
Inspelningsplats är Sunds kyrka.

Del 6 (6 maj)
Leonard Fredrik Rääf, fornforskaren och bakåtsträvaren i Ydre härad på 1800-talet. Rääf var sprängd av vitterhet och en stark motståndare till järnvägen och införandet av demokrati.
Nu vilar han i en insprängd grav alldeles intill sitt gods Forsnäs. Berättelsen om den konservative godsägaren Rääf är fascinerande och samtidigt en allomfattande historia om ett Sverige som under 1800-talet gick ifrån agrarsamhälle till industrisamhälle.
Inspelat på plats på Forsnäs ägor.

Del 7 (8 maj)
Linköpings blodbad år 1600, den dramatiska tid då huvudena rullade i samband med att hertig Karl (sedermera Karl IX) avrättade adelsmän som motarbetat honom i maktkampen om Sveriges krona. Vi hör också ett hjärtknippande brev, som en dotter skrev till sin far inför hans nära förestående avrättning.
Inspelat på stortorget i Linköping

Del 8 (13 maj)
Vadstena kloster och den heliga Birgittas syner och visioner - i ljuset av den senaste forskningen hör vi även om hur man sett på Birgitta i historien.

Del 9 (15 maj)
Rökstenen och sjöfararnas tid, ett program om vikingatiden i Östergötland, där vi utgår från Rökstenen som stammar från 800-talet och står vid Röks kyrka.

Del 10 (20 maj)
Medevi brunn och brunnskulturen som kom igång redan på 1600-talet och som fortfarande håller i sig. Varför drack man brunn och vad ansågs det hälsosamma vattnet kunna kurera? Var brunnsdrickandet möjligt för alla samhällsklasser?
Den givna inspelningsplatsen är förstås Medevi brunn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".