Morotskaka

För en smalare kaka, byt ut fett mot olja, använd lightprodukter och mindre socker!

Ingredienser-30 bitar 4 st ägg

4 dl strösocker

240 g vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

200 g smör, smält

350 g morötter, fint rivna

Glasyr/smörkräm:

125 g smör, rumsvarmt

1 dl mjukost

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Glasyren kan göras på två sätt - antingen smälter man ihop ingredienserna i en kastrull eller så vispas de kallt till en luftig smörkräm.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med smält smör och rivna morötter. Blanda allt. 2. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen 20 min. Låt kakan svalna helt. 3. Vispa med elvisp smör och mjukost. Tillsätt först lite av florsockret och fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av florsockret samt vaniljsockret och vispa ytterligare ca 1 min. Bred glasyren över kakan. Kyl och skär kakan i rutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista