Onsdag 2008-10-29

Sitter här och funderar vad jag åt till lunch, kommer till slut på vad det var. Jag kokade linser och blandade ner dem i wokad grönsaksblandning samt spetspaprika.

Till middag stekte jag en bit lax, åt den tillsammans med Quinoa Tricolore, paprika och en avokado. Quinoa är en ört som växer på Andernas sluttningar i Sydamerika. Fröna har använts sedan urminnes tider av inkafolket och är fortfarande en viktig basföda i Sydamerika. Fröna innehåller mycket kostfibrer samt har ett lågt GI-värde och innehåller inte gluten. På förpackningen står det att de ska kokas i vatten, men de får mer smak om de får kokas i örtbuljong. Spännande att prova nya produkter.

Jag får alltid en speciell känsla och många funderingar när jag väntar på tåget. Man står där och undrar vad alla människor ska fara. Skolungdomar med ryggsäckar, herrar i kostym, rock och med laptop i handen. Kvinnor med resväskor på hjul, barn och föräldrar. En del har varit på stationen och väntat andra kommer springande med andan i halsen. Någon står och väntar på en god vän som ska komma med tåget. Det är så härligt att se människor träffas igen det blir många hjärtliga kramar. Samtidigt kan jag få en olustkänsla när tågen dundrar in, och människor stiger på.

Det kan bero på filmer man sett från andra världskriget, men fångtransporter till koncentrationsläger. Men mest av allt tänker jag på vad härligt det vore att sätta sig på ett tåg och bara resa långt bort. Efter några minuters längtan kommer jag på att vi faktiskt har gjort det en gång. Vi steg på tåget i Linköping med destination Rom. Vi bytte i Köpenhamn och åkte sedan nattåg till Munchen, och därefter direkt till Rom. Det var en underbar upplevelse att se alperna genom tågfönstret. Vår son Jacob var sex år vid detta tillfälle och en riktig lintott. Alla italienska damer blev överförtjusta när de träffade honom, klappade honom på huvudet och sa – bella bambino.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".