Östgötar i Vancouver- Siv Evinger

Världens blickar är riktade mot västligaste Kanada just nu. Vinter-OS pågår för fullt. Följ med i vår serie om Vancouversvenskar. I tre delar möter du östgötar som på något sätt brutit ny mark på andra sidan Atlanten.

Del 1:

Del 2:

Siv Evinger

1975 flyttade Siv Evinger med man och två barn från Norrköping till Vancouver. Det var ett svårt beslut men nu efter 35 år tror Siv att det skulle vara svårt att flytta tillbaka till Sverige.

Sivs man Lasse Evinger hade två syskon som flyttat till Vancouver på 1950- och 60-talen och han lockades av möjligheterna att som snickare kunna bygga upp en egen verksamhet i Kanada.

Efter flera års diskussioner inom familjen gick flyttlasset 1975. Siv och Lasses söner var då i tonåren. Under hela sin tid i Kanada har Siv och Lasse bott i samma hus i Richmond, en förstad till Vancouver där bl a den olympiska skridskoarenan ligger.

Siv Evinger arbetade under flera år på Sveriges konsulat i Vancouver men när utrikesförvaltningen drog ner på sin representation i staden fick Siv hitta ett annat jobb. Men nu är hon pensionär sen några år, liksom sin make Lasse.

Siv har varit mycket aktiv i de svenska organisationer som finns i Vancouver, främst den Svenska Kulturföreningen. Fortfarande är hon engagerad, bl a i en bokcirkel för svenskar där medlemmarna träffas en gång i månaden för att byta böcker på svenska av svenska författare.

Del 3: