1 av 3
Charles Thulin
2 av 3
Fred Thulin
3 av 3
Flygbild Lund, Brittish Columbia

Östgötar i Vancouver- Bröderna Thulin

Världens blickar är riktade mot västligaste Kanada just nu. Vinter-OS pågår för fullt. Följ med i vår serie om Vancouversvenskar. I tre delar möter du östgötar som på något sätt brutit ny mark på andra sidan Atlanten.

Del 1:

Del 2:

Del 3:

Valdemarsviksbröderna Thulin

Karl August och Fredrik Andersson växte i slutet av 1800-talet upp i ett torp nära Valdemarsvikens stränder. Men världen lockade och de båda bröderna hamnade i Vancouver där de bytte namn till Thulin och la grunden till två nya städer

Lund heter en liten plats vid British Columbias kust, cirka 100 kilometer nordväst om Vancouver. Den är ändpunkt för Highway 101, den pan-amerikanska västkustvägen som går ända ner till södra Chile.

Lund grundades 1889 av två bröder från Valdemarsvikstrakten, Charles och Fred Thulin. De lät mitt i denna vildmark bygga en hamn med hotell, lanthandel och varv. Lund blev snabbt en knutpunkt för traktens indianer, timmerhuggare, pälsjägare och fiskare. Så småningom blev det ett samhälle med kanske som mest ett 100-tal invånare, de flesta med svensk, finsk eller annan skandinavisk bakgrund.

Charles Thulin (1863-1932) föddes som Carl August Andersson på Snarkullen i Tryserum, men familjen flyttade senare till ett torp i närheten av Valdemarsviken. Hans bror Fred Thulin (Fredrik Gottfrid Andersson) var tio år yngre. Fadern var först statardräng, senare torpare. Men Carl August längtade ut i världen och reste 1886 till Amerika.

Redan senare samma år hamnade han i Vancouver som då fortfarande hette Granville och endast var en vildvuxen liten by vid en vik av Stilla havet. Carl hade då bytt både för- och efternamn och arbetade först på järnvägsbygget (Canadian Pacific-järnvägen) över Klippiga bergen till Vancouver vilket slutfördes 1886 och sedan i skogen där Charles tjänade så pass mycket pengar att han 1889 kunde köpa ett stycke obruten vildmark norr om Vancouver.

Samma år kom lillebror Fredrik, 16 år gammal, till Vancouver för att förena sig med brodern. Han bytte namn till Fred Thulin och flyttade genast ut till broderns markområde där han kom att stanna i hela sitt liv.

Med hårt arbete mer eller mindre dygnet runt under ett par års tid skapade bröderna Thulin platsen Lund och belöningen för deras hårda arbete var när de fick licens att starta det första postkontoret på British Columbias fastlandskust norr om Vancouver. Fred Thulin var Lunds postmästare i cirka 40 år.

Namnet Lund satte bröderna på sin ”stad” för att det var ett svenskt namn men ändå lätt att uttala för personer utan känsla för de skandinaviska språken. Charles Thulin gifte sig 1892 med Maria Andersson från Kinnared i Halland medan Fred äktade Ida Vainio, dotter till emigranter till Finland.

Kring år 1910 köpte Charles Thulin mark på Vancouver Island, den stora ön utanför British Columbias kust. Där lät han uppföra en liknande handelsplats som Lund med ett stort hotell (Willows Hotel) som kärnan. Han flyttade dit med familjen medan brodern Fred blev kvar i Lund med sin familj. Medan Lund aldrig utvecklade sig till nånting mer än en liten by vid vägens slut så blev utvecklingen av Charles Thulins nya utpost på ön helt annorlunda. Platsen fick namnet Campbell River och blev så småningom en större ort med skogsindustrier mm och är idag en livaktig stad med ungefär 15 000 invånare.

I Lund avled grundaren Fred Thulin 1935 men hans ättlingar fortsatte driva verksamheterna där fram till början av 1960-talet när allt såldes. Lund idag är ett litet fiskeläge och en turistort dit det kommer mycket folk på sommaren för att paddla kajak i Desolation Sound. Vildmarken finns runt knuten.

Charles Thulin dog i Campbell River 1932 men hans ättlingar fortsatte driva hotell och andra verksamheter. Än idag finns det många i Campbell River som heter Thulin i efternamn och är ättlingar till bröderna som på 1880-talet bytte Valdemarsviken mot Vancouvers bakvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista