Marias matiga och festliga lökpaj

.

Till pajskalet:
4dl mjöl
1krm salt
100 gram smör eller margarin
1 dl kesella (ej 1%)

till äggstanningen:
3 ägg,
2 dl (grädd)mjölk
salt & peppar

till fyllningen:
2 gula lökar
1 rödlök
2-3 vitlöksklyftor
1 purjolök

till garnering:
250 gram fetaost
soltorkade marinerade tomater
svarta oliver

Hacka och stek löken, krydda med salt o peppar. Ställ löken att svalna. Grädda pajbottnen i 225 grader och låt även den svalna.

När pajbotten och löken svalnat brer du ut 1 1/2 dl pastasås Palermo (som du köper färdig), fyller på med löken, fördelar 250 gram fetaost i bitar däröver och dekorera med soltorkade marinerade tomater (som du också köper färdigt).

Gör sedan äggstanningen och häll den över alltihopa. Sist stoppar man med fördel ner en valfri mängd svarta oliver, men se till att de täcks av äggstanningen.

Grädda sen i 30-45 minuter i 175-200 grader. Passa gärna så den inte bränns på ytan, täck då med en bit folie. Låt den stå tills stanningen är helt klar. Den pajen har blivit succé varje gång jag gjort den. En härlig sallad passar bra till.

Mitt vinförslag till är en Gewursttraminer. Finns fina på Systemet till en bra penning.

Vänligen Maria

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista