Lyssna på måndagens inslag

Mer än hundra kryssningsfartyg kommer till Gotland i sommar, men det finns ingen kontroll av hur de smutsar ner miljön. En ny metod ska få bilister i Visby innerstad att sänka farten. Många unga vuxna tvekar att kalla sig för ”vuxen”.

Ingen kontroll av utsläpp från kryssningsfartyg
Det finns ingen kontroll av hur mycket miljöförorenande utsläpp som kommer från kryssningsfartygen som besöker Visby. Omkring 110 kryssningsanlöp väntas till Visby i sommar och ett sätt att få ner utsläppen är att ge rabatt på hamnavgiften för fartyg med lågsvavligt bränsle. Christian Britse vid Ekmans skeppsmäkleri, tror inte att det blir så stora utsläpp eftersom många fartyg ligger på redden utanför hamnen.

Lyckat försök med fartdämpande gummiplattor
Gummiplattor tvärs över vägen ska sänka hastigheten i Visby innerstad. Ämnet diskuteras av de boende Ann-Mari och Lars Gibson samt kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom.

Vuxna vill inte längre vara vuxna
Förr sades det att man var vuxen redan vid konfirmationen, men idag tvekar många unga vuxna att kalla sig för vuxen. Så vad är det att vara vuxen och när blir man det egentligen? En del känner sig kanske aldrig riktigt vuxna, medan andra hittar sin vuxenroll helt naturligt.
I forskarens ögon handlar vuxenhet om självständighet och ansvar, men inte ens forskaren kan ge oss svaret på när vi egentligen blir vuxna. Owe Ronström är åldersforskare och professor i etnologi vid Högskolan på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista