Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio

Brittis Bentzler (V) : Roligt att läsningen går bättre

Brittis Bentzler om Pisa och förbättringsområden
2:06 min

Svenska elever är nu bättre på matte, svenska och naturvetenskap. Det  visar Pisaundersökningen som kom vid lunchtid idag.

Efter många år av fallande skolresultat ser vi nu en vändning för landets femtonåringar. Brittis Bentzler är vänsterpartistiskt kommunalråd och sitter med i barn och utbildningsnämnden. Hon är glad över de positiva resultaten men menar samtidigt att det finns mycket kvar att jobba på innan hon ska bli nöjd.

– Vi behöver bli bättre när det gäller pojkarnas resultat. Det visar Pisa och det visar också resultaten när vi tittar på Gotland, säger hon.

Brittis Bentzler tar upp läsningen som ett exempel och menar att föräldrarna här har ett stort ansvara att utveckla läsningen genom hela skoltiden.

– Här behöver vi uppmuntra föräldrar att läsa för sina små barn och sedan fortsätta att läsa med sina äldre barn. Man måste vara en ganska duktig läsare idag för att klara av ett gymnasieprogram men här på Gotland jobbar vi sen flera år tillbaka med olika insatser för att utveckla läsningen. 

Fårösundskolan är ett exempel på en av skolorna som arbetar på flera sätt för att nå bättre skolresultat. Där finns en oro för att de små klasserna ska splittras om en sammanslagning med Solklintskolan i Slite blir verklighet. Det är något som Brittis Bentzler avfärdar.

– Ur mitt perspektiv är det inte aktuellt. Vi klarar inte av restiderna från Fårö till Slite så jag tycker det är viktigt att vi har ett högstadium även i Fårösund, avslutar hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".