Alkoholvanor

Sådana föräldrar - sådana barn

Igår var det fest för många skolungdomar. Dels för dom som tog studentexamen och har tillträde till alkohol på krogen - och för de yngre ungdomarna som slutade årskurs nio, mellan 15 och 16 år gamla.

Ofta är det den illegala alkoholförsäljningen som uppmärksammas. Men det förekommer också att föräldrar eller äldre bekanta och syskon bjuder eller köper ut från Systembolaget.

En lyssare, som hört av sig till Radio Sjuhärad, menar att det kan vara ett plus för föräldrar att veta vad deras tonåringar dricker och att man vänjer dom vid att det finns alkohol i samhället.

Men forskningen visar enligt Jessica Johansson, utredare på Folkhäsloinsitutet att föräldrar som har en tillåtande attityd till alkohol också har barn som inte bara dricker mer i ungdomen utan även som äldre. De kan därmed också i högre grad drabbas av alkoholskador som äldre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista