Draktusenfoting från Thailand. Arten producerar ren cyanid och är följaktligen extremt giftig.Somsak Panha/Scanpix

1 000 nya arter funna i Sydostasien

Ett extremt stort antal nya djur- och växtarter har upptäckts de senaste åren i Sydostasien, enligt en ny rapport.

Bland fynden: En gigantisk spindel och en rosafärgad, dödligt giftig tusenfoting.

I rapporten, som sammanställts av Världsnaturfonden (WWF), beskrivs totalt 1 068 tidigare okända arter eller underarter. Samtliga härrör från området runt Mekongfloden i Vietnam, Kambodja, Laos, Thailand, Burma och sydligaste Kina.

-Det märkliga är att man kan finna så många nya arter i ett område som är så starkt påverkat av människorna. Vi vet inte hur många som redan har gått förlorade, men fynden visar hur viktigt det är att skydda den natur som återstår, säger Allan Carlson, ansvarig för tropikfrågor på svenska WWF.

Rapporten tar upp djur och växter som upptäckts mellan 1997 och 2007. Här ingår bland annat 279 fiskar, 91 groddjur, 72 reptiler och 15 däggdjur.

-Man väntar sig att det mest ska röra sig om små skalbaggar. Men det är förvånansvärt många stor djur i samlingen, säger Allan Carlson.

Bland däggdjuren återfinns den laotiska klippråttan, en stor ekorrliknande gnagare som tillhör en familj som troddes ha dött ut för elva miljoner år sedan.

Bland de ryggradslösa djuren kan nämnas en enorm spindel med ett benspann på 30 centimeter, och en chockrosa tusenfoting som producerar ren cyanid.

-Den chockrosa färgen är givetvis avsedd som en varningssignal, säger Allan Carlson.

Att så många nya arter upptäckts just i Mekongområdet hänger samman med att regionen under många årtionden, från 1940-talet och framåt, var stängt för forskare på grund av krig eller av politiska omständigheter. Först i början av 1990-talet började området utforskas på allvar.

Även före den period som beskrivs i rapporten, mellan 1992 och 1997, upptäcktes en rad märkliga arter i regionen, bland andra den berömda saolan, ett stort antilopliknande oxdjur.

Men Allan Carlson påpekar att de nyfunna skatterna riskerar att gå förlorade inom en nära framtid. En lång rad utvecklingsprojekt har aviserats, och exploateringen väntas bli hård.

-Det är utomordentligt viktigt att de mest värdefulla områdena avsätts som nationalparker, säger Allan Carlson.

Roland Johansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista