1 av 4
2 av 4
Lantbruket tar över Stureplan. Klicka på bilden för att se animationen.
3 av 4
4 av 4
Verket Sentimentala kärl. Av Malin Lindmark Vrijman och Mathieu Vrijman. Foto: Simon Leijnse

Konstresan Stopp ett - Kultivator

Första station på konstresan länet runt är på Öland, hos Malin Lindmark Vrijman och Mathieu Vrijmans från konstnärsinitiativet Kultivator.

”Sentimentala Kärl - post peak oil production”

Det är titeln på Malin Lindmark Vrijman och Mathieu Vrijmans verk som ställdes upp i SR Kalmars lokaler 12 januari. Malin och Mathieu blir där med först ut i Konstresan, en resa som ska ta oss med till länets alla kommuner och presentera en konstnärlig, kreativ sida.

Sentimentala Kärl - post peak oil production är en framtida tillbakablick, en blick tillbaka på ett samhälle när det fortfarande kunde framställas förvaringskärl av petroleumprodukter, medans dessa fortfarande fanns att tillgå. Genom att odla kalebasser, en uråldrig kultur för att framställa förvaringskärl, i plastdunkar antar de plastdunkens form. 

Det är nygamla förvaringskärl i form av förvaringskärl som i framtiden kommer att vara borta, en nostalgisk tillbakablick på vår nutid, redan idag.

Malin Lindmark Vrijman och Mathieu Vrijmans är en del av konstnärsinitiativet Kultivator.

Kultivator är samarbetet mellan tre konstnärer och två bönder. Gruppen arbetar med känslan av koppling mellan utformning, uppfinningsrikedom och livsmedelsproduktion, möte mellan stad och land, och verkar i Dyestad på norra delen av Öland.

Filmer från Kultivator:

Dinner with cows


Preparing a meal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".