Watchmen

- tecknad serieroman

Realistisk superhjältethriller

Av Alan Moore och Dave Gibbons

USA 1986

Vem vaktar väktarna – Who watches the watchmen – är en gammal fråga som är central i denna mångbottnade och omdanande thrillerliknande serieroman, som på många sätt omdanade superhjältebilden i en mörkare riktning när den kom.

Watchmen visar på när privatpersoner tar lagen i egna händer, med en maskering som skydd – och brottsbekämpning som förevändning.

Återblickar ger oss historien hos två generationer utklädda privata brottsbekämpare innan, och efter att de förbjuds verka. I berättelsens nutid är de flesta före detta superhjältar som blivit mer eller mindre slappa, lönnfesta och medelålders eller pensionärer som dras med bördorna av sin historia.

Samtidigt finns det en person med riktiga superkrafter, en övermänsklig Dr Manhattan som skapats vid ett misslyckat atomexperiment i Arizona 1959. Han är en äkta superhjälte – och han är amerikan. Hans existens sätter världens maktbalans ur spel, Sovjetunionen hamnar ohjälpligt i underläge, USA vinner Vietnamkriget.

Sammantaget skapar situationen en ohållbar utveckling, med en värld som obönhörligen rör sig mot sitt sammanbrott, med en Dr Manhattan som avgörande maktfaktor, en Dr Manhattan som i sin övermänsklighet blir mindre och mindre intresserad av mänskligheten i sig.

I det läget börjar någon mörda superhjältar.

Det här är en mångbottnad historia med djupdykningar så väl hos privatpersoner som beslutat att ta lagen i egna händer, och samtidigt psykologiska effekter i ett globalt perspektiv. Här saknas den renodlade onda och goda, och det är så skönt. En verkligt realistisk superhjältehistoria, och mitt exemplar är helt sönderläst.

-Simon Leijnse

Simon gillar också: Blindheten, V som i Vendetta, Gen - pojken från Hiroshima

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".