Happiness

Av Todd Solandz

Drama

USA 1998

Har du haft en känsla av att hålla en fasad någon gång? I Happiness välkomnas du rakt in bakom ett antal till synes helt vanliga människors yta. Runt tre systrar finns ett antal människor som obarmhärtigt visas upp i sin dubbelhet, sin tveksamhet med sig själva och hur svårt det kan vara att förstå varandra, fast man menar väl.

Först av de tre systrarna är Helen, en framgångsrik författare som känner att hon lever på en lögn och egentligen är tom och värdelös. Sen är det Joy Jordan, som i sin vilja att göra gott både sårar andra samtidigt som hon öppnar sig för att bli tragiskt utnyttjad. Trish är den tredje systern. Hon är en hemmafru som ”har allt” och inte missar ett tillfälle att påpeka det, som vore det ett mantra. Hon har också tre barn, samt en man som är psykolog med drömmar om massmord plush ett påträngande intresse för vissa av sin äldsta sons vänner. Utöver detta läggs föräldrar i skilsmässa, grannar och klienter till.

Det här är en hisnande åktur i tabun, obekväma beteende och humor utan att exploatera eller gotta sig i något av det. Som tittare skruvar man på sig när fasaderna försöker hållas uppe, och än mer när de faller. Vad är bäst, att ljuga eller att tala sanning? Här vet man inte vad man ska tycka om det. Det enda man med säkerhet vet när filmen är slut är att man inte varit oberörd en enda sekund, och man har förfasats och skrattat i en enda röra, på vägen. 

- Simon Leijnse

Simon gillar också: Brokeback mountain, Pianot, Livet är underbart, Goodbye Lenin, Allt om min mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".