Kanalchefen har ordet - och julhälsar

Traditioner är inte dumt. Inte minst som tidsmarkörer och gyllene tillfällen att stanna upp och begrunda den grottekvarn man far runt i under stora delar av året.

Jag kan verkligen längta efter att få tänka och reflektera över vad jag håller på med. Ett behov som ökat med åren och det är väl för att man insett att tiden kvar är begränsad. Desto viktigare att göra rätt saker när det pågår!

Privat och på jobbet.

På jobbet, det är radio det - Sveriges Radio!

Jag klev in på en radiostation första gången 1978 och det som hänt sedan dess är inget mindre än en revolution. Oblodig och till så mycket mer glädje för många.

P1, P2, P3 var valet under min uppväxt. Reklamradio tog jag fnissande del av på resor och det lät så fånigt att det kröp i hela kroppen. Idag har kommersiell radio utvecklats och är i högsta grad en konkurrent att ta på allvar. Närvaron av kommersiell radio har fört det goda med sig att SR tvingats bli bättre. Vi kan inte luta oss tillbaka och tro oss veta bäst om vad våra lyssnare vill ha. Vi har helt olika uppdrag men har det gemensamma att vi slåss om allas tid och öron. Och det är nyttigt!

I början på 90-talet kom P4 och numera har vi dessutom ett oerhört stort utbud i datorn. Här är det inte fråga om att passa tider eller missa gobitar. Här finns allt närhelst det passar bäst och det är hur bra som helst. Och inte en spänn extra kostar det! Inte undra på att SR är landets största radioföretag. Licensbetalarna tycker sig få valuta för pengarna och har satt SR i topp på årets Förtroendebarometer. Det gör mig som medarbetare både glad och ödmjuk.

Men revolutionen då?

Jo den var och är fortfarande en intern kulturrevolution i demokrati och respekt för vad lyssnare tänker och tycker.  Man ser det inte riktigt när det pågår men i efterhand inser man hur fördomsfullt vi stundtals behandlar våra lyssnare. Tänk bara vilken diskussion det blev när Ring P1 började?! Skulle den fina P1-kanalen släppa in vem som helst och en massa ogenomtänkta åsikter??!!

Inom företaget rådde också en hierarki där medarbetare på lokal kanal behandlades som något mindre vetande. Kostnaden för en lokalradiotimme var en bråkdel av vad en riksradiotimme fick kosta. Att få delta i utvecklingsmöten i det stora radiohuset var ingen självklarhet och hände det fick man snabbt veta vem som bestämde agendan.

Men nu är tiderna annorlunda. Nu kan ingen som vill företagets bästa blunda för det faktum att P4 är den stora publikdragande kanalen. Vi räds vare sig dansband, vardagsspråk eller att släppa fram opolerade åsikter.

Men det bästa av allt är att det är ett synsätt som i allt större utsträckning får genomslag i hela företaget. Medarbetare i P1, P2, P3, P4 vet vad som behövs, smalt och brett, djupt och ytligt, allvarligt och roligt och att presentera det så lockande det bara går utan att tumma på kvalitén. Att vi sedan inte alltid lyckas, det får vi leva med, men vi vet målet!

Den tekniska utvecklingen har också varit sensationell och just i år har vi tagit ett extra stort steg. När jag började hade vi sk Nagror och redigerade våra inspelningar genom att klippa och klistra. Vi var hejare på det, men blotta tanken på det är idag när allt arbete sker digitalt nästintill skrattretande.

Vad vi också gjort fram till nu är att skicka inslag via dyr bensin. Dvs vi har åkt kors och tvärs genom länet med våra bilar och bandspelare och först på radiostationen redigerat och gjort klart våra inslag. Idag finns det äntligen bra bärbara datorer och bandspelare som håller måttet och gör vår produktion smidig och lätt. Nu kan vi sitta på ett café i Vimmerby eller i hamnen i Oskarshamn och redigera och via mobilen skicka över inslag till radiohuset.  För att sedan fortsätta mot ett nytt spännande uppdrag.

Men varför ska allt gå så fort och snabbt, kanske du undrar?

Jo det handlar om att förvalta licensmedel så klokt som möjligt. Samma antal anställda ska göra så mycket mera än program i radioapparaten. Nu ska utbudet också ut i datorn och där ska det skrivas, bildsättas och redigeras för att du närhelst andan faller på ska kunna ta del av utbudet.

Vi tror faktiskt inte att du nöjer dig med mindre än så. Därför satsar vi på nya lätta verktyg, trimmar produktionssättet, slipar på formuleringar, lär oss paketera bättre och går kurser i såväl medarbetarskap som fotografering.

Inget är så bra att det inte kan bli bättre!

Från oss alla till Er alla
En riktigt God Jul och ett gott Nytt År

Anja Thorkelsson - Lindahl
Kanalchef SR Kalmar