kanalchefens blogg 25 nov

Att bryta på svenska i radio

Jag fick ett brev från lyssnare som ondgjorde  sig över när vi inte pratar korrekt svenska.
Väckte en del funderingar kring begriplighet och tolerans. Kanske också hos dig?

Så här stod det bla i brevet:
"Hej! Nu måste vi bara få reagera!! Vi är ett 30-tal här på en arbetsplats som är rörande överrens om detta : Hur tänker ni när ni har en reporter som är väldigt dålig på uttal ?? Det är ju ändå erat jobb som ni får betalt för !! Det är ju väldigt viktigt med klarhet,tydlighet och i synnerhet uttal när man jobbar med radio!! Gärna fler invandrare i radion MEN när dom BEHÄRSKAR svenska språket KORREKT !!"

Såhär svarade jag!
"Det är klart du/ni får reagera!
Synpunkter är välkomna och tas alltid på allvar.
Vad gäller att vissa av våra medarbetare bryter pga utländsk härkomst är något vi alla måste acceptera i ett land med 1-3 miljoner invandrare.
Journalister med annan bakgrund än den svenska tillför ideér, erfarenheter och perspektiv som behövs för att vi ska förstå den värld vi lever i.
Sveriges radios mål är att bredda rekryteringen och hitta den kompetensen. Så du kommer med all säkerhet att få höra ännu fler personer som bryter.
Men självklart är det så att du som lyssnar ska förstå vad som sägs!
Därför går vi igenom texter och lyssnar extra på betoningar. Men det är inte alltid det blir tillräckligt bra för alla ändå.
Begriplighet är öh ett intressant ämne, för lika svårt som man kan ha för att förstå när någon bryter kan det vara när en reporter väljer ett abstrakt byråkratiskt uttryck. (Det försöker vi också arbeta bort. )
Eller en annorlunda dialekt. Som en liten anekdot kan jag berätta att när jag (från Blekinge)gjorde min praktik på Radio Västerbotten fick jag elaka brev där det bla stod- Släng ut skåningen från vår radio!! Det var en smärre lyssnarstorm och rätt tufft att ta för en som tyckte att hon inte slarvade med uttalet. Men som så ofta handlade det om att västerbottningarna inte var vana vid att höra sydlänningar i "deras" radio.
Men tiderna har förändrats och vår tolerans med den.

Bästa radiohälsningar"
Anja

PS Jag har inte fått något svar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".