Kanalchefens blogg 17 oktober

Vi har en stoppknapp!

Bränderna i Berga upprör med rätta!
Men blottlägger också åsikter som får en att baxna.

Det är mycket som kommit i dagen i och med bränderna i stadsdelen Berga utanför Kalmar.
Händelsen har fått sitt eget dramaturgiska förlopp framförallt på nätet utan att någon egentligen vet vilka som gjort vad eller varför.
Men de som kallar sig svenska folket vet förstås sanningen. Köksbordsrasismen flödar och det är bra.
Bara ut med skiten!
Ut med all ilska och förbittring men var beredd på mothugg. För det är just i åsiktsbrytningen vi kan närma oss varandra och kanske också lära oss ett och annat om varandras villkor.

Vad gäller Sveriges Radio så är det inte vår uppgift  att spekulera, hänga ut anhållna eller att släppa fram allas åsikter.
Däremot  ska vi bygga vår rapportering på fakta, intervjuer med berörda som tex butiksägare, boende, polis eller andra som kan bringa klarhet i vad som hänt, vem som gjort det och varför.
Än så länge vet vi bara vad som hänt. Polisen har anhållit ett stort antal personer, varav några häktats. Innan någon har befunnits skyldig är detta ett fall för rättsliga myndigheter och de inblandade.
Viktigt är också att förstå att SR finansieras av lyssnarna och ska vara ett föredöme och inte tappa huvet och därmed såväl kvalité som trovärdighet och eftertanke.
SR ska också ta särskild hänsyn till rapportering kring barn och ungdomar. Både unga som misstänks för brott eller unga som förfäktar åsikter som i sin tur kan skada andra unga och deras familjer.
Man behöver inte tänka så länge för att fatta varför!
Bränderna i Berga har fått många att ventilera sina åsikter. Det är bra, här är högt i tak men tro inte för den skull att SR är en hemvist för rasistiska och kränkande åsikter.
Då trycker vi på stoppknappen!