Därför går P4-kanalernas sändningar in i varandra

Det grundläggande problemet är att det är för trångt i etern. Det finns inga lediga frekvenser. När P4-nätet byggdes ut, använde man befintliga master och försökte få sändare att motsvara den lokala radions område.

Claes Rundström som är distributionschef på Sveriges Radio ser i dagsläget inte någon framkomlig väg. Dels är det tekniskt svårt, dessutom väntar man på framtiden: digitalradion (DAB), som ger högre ljudkvalitet och har plats för många fler kanaler. Man vill helt enkelt inte satsa pengar på att bygga in sig ännu mer i ett föråldrat nät.

Sitter högre än P4 Kalmars mast

Problemet med att P4 Kronoberg hörs i delar av Kalmar län beror på att P4 Kronobergs mast sitter högre upp än P4 Kalmars och är också rundtagande och blir starkare i vissa delar av Kalmar.

Kan man då inte enkelt byta plats på Kalmar och Kronoberg i Emmabodamasten? Nej. Det skulle skapa nya problem för P4 Kronoberg samt sträcka sig för långt ut över havet och störa de baltiska staterna.

Tittar på flera alternativ

Frågan är vad vi kan göra – eller måste vi acceptera bristerna i Kalmar län?

Så här svarar Claes-Erik Rundström:

– En av flera arbetshypoteser är att flytta sändaren i Emmaboda till Öland med täckning mot fastlandet, ett djärvt grepp som utreds. Vi har ingen aning om vad länderna på andra sidan Östersjön tycker om detta. Vi tittar på något alternativ i Mönsterås, en höjning av effekten räcker inte riktigt till. Vi skulle behöva höja antennen men då saknas för närvarande en högre mast som går att nyttja. Vi tittar också på täckning av E22. Flyttar vi sändaren i Emmaboda behöver vi sannolikt komplettera med mindre sändare i den inre delen av länet, vilket också måste koordineras. Vi kan tyvärr inte bara byta till en starkare sändare. Då stör vi andra sändare och det får vi inte.

Så gör du för att inte bilradion ska byta P4-kanal automatiskt

Så hindrar du bilradion att byta kanal automatiskt

Foto: Malte Lindahl/Sveriges Radio

#text=5412806#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".