1 av 2
Allt fler båtar och båtmotorer stjäls och nu tar polisen hjälp av GPS i jakten på tjuvarna.Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
2 av 2
Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
Radar

GPS - den nya tidens stöldskydd

"Man kan följa den exakt"
1:44 min

Att stöldskydda sina ägodeler med en GPS-utrustning blir allt vanligare och det är också ett stöldskydd som polisens varmt rekommenderar. Och nu tar man hjälp av GPS i jakten på båttjuvar.

Här i Kronoberg får polisens regelbundet samtal från personer vars fordon eller andra ägodelar blivit stulna, men som man sedan kan hitta tack vare att de är GPS-skyddade.

När ett föremål som är utrustad med en GPS sändare blir stulet kan man följa dess väg via en karta i t.ex. mobiltelefonen, och på det sättet kan också polisen hitta fram till stöldgodset ganska snabbt, något som gett resultat här i länet.

Tjuvgömmor
-- Framförallt har vi lyckats hitta föremål som stulits och sedan lagt i en tjuvgömma, säger polisens informationsansvarige Robert Loeffel. GPS- utrustningen kan i de sammanhangen alltså innebära att stöldgods som inte är GPS-märkta också kan hittas.

Roman Digerberg är en av de som säljer GPS-utrustning som stöldskydd och han säger att hans försäljning ökat markant det sista halvåret framförallt på sina fordon.

Stor hjälp
-- Vanligast är att man sätter in utrustningen i bilen, båten och i maskiner, säger han.

För polisen är märkningen till stor hjälp när det gäller att hitta stöldgods och ta fast tjuvar. Men Robert Loeffel är tveksam till hur lång tid det tar innan tjuvarna hittar vägar att kringå även detta stöldskydd.

-- Tjuvarna jobbar säkert med att hitta sätt att störa ut GPS-signalen, säger han.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".