Livechatt

Chatt med rektor Anders Tjäder

På måndagen chattade rektorn för Pilbäcksskolan, Anders Tjäder med lyssnarna. Han medverkade med anledning av planerna att låta sexåringar som skulle ha gått på Pilbäcksskolan i Växjö i stället börja på Norregårds högstadieskola till hösten. Nedan kan du läsa de frågor och svar som publicerades. 
 

Moderator:

Chatten är i gång och forsätt ställa era frågor. Anders Tjäder är fortfarande kvar i studion, men han är strax på plats för att svara.

15:14, 7 maj 2012

<

Moderator: Nu är Anders Tjäder på plats och han har börjat svara på era frågor.

15:23, 7 maj 2012

Ricky: Varför inte göra Norregårdskolan till en åk 6-9 skola, dvs flytta årkurs 6 till Norregård permanent? Då kan ni använda Hovs skola som skolsal för något passande skolämne om det blir platsbrist på Norregård.

Anders Tjäder: Utifrån de förutsättningar vi vet om idag kommer Norregård att bli fullt om någr aår. Från Pilbäckskolans håll ser vi gärna att åk 6 elever är kvar då vår organisation med lärare och specialllärare mm är anpassad för detta. Naturligtvis kan det på sikt vara en lösning om det finns utrymme men det är inget vi snabbt kan lösa.

15:24, 7 maj 2012

Anders Tjäder: Vi vet inte idag hur förutsättningarna kommer att se ut kommande år. Det som är viktigt när det gäller trygghet, fungerande rutiner mm är det som sker i undervisningen och naturligtvis på raster mm. Jag ser ingen motsättning i att detta inte skulle kunna lösas om man har undervisning på annan plats under ett år som har diskuterats men inte beslutats. Vi försöker lösa frågan om placering av förskoleklass först nu och sedan kan vi få lite tid att hitta bra lösningar i övrigt. Självklart väger vi in alla sidor av saken

15:30, 7 maj 2012

theres: Så om man nu förhoppningsvis kan lösa detta med 6 åringarna, att de inte behöver gå i en barack på norregård, om man flyttar ex musiken dit. Hur löser man detta problem som kommer bestå 6 år till, resterande år när baracken på norregård försvinner, är planen fortfarande att separera 3 orna från pilbäck till hovs skola, som inte ens ligger i vårt upptagningsområde! Vi önskar ju en varaktig hållbar lösning för alla våra barn på pilbäcen!

Anders Tjäder:

Vi vill ju ha en ganska snabb lösning på kort sikt då alla vill ha besked så fort som möjligt. Hur det blir på lång sikt är ju något vi får diskutera mer om och väga in olika alternativ. Vilken lösning det blir vet vi inte idag. Det behöver inte vara dåligt om man lägger undervisningen utanför Pilbäck under något år. Det viktigaste är ju att elever trivs och framförallt lär sig mycket.

15:35, 7 maj 2012

Anna: Säkerheten om 25 sexåringar ska gå mellan skolorna? Den cykelvägen är trafikerad med en hel del snabba mopeder....

Anders Tjäder: Naturligtvis finns det trafikrisker men vi hade aldrig tänkt inte skicka 6 åringar själva mellan skolorna. Det är cykelväg hela vägen och vi är ute rätt mycket med elever idag på våra cykelvägar i området.

15:37, 7 maj 2012

Sara: Långsiktigt lösning eftersökes ja! Finns det planer på en utbyggnad av Pilbäckskolan?

Anders Tjäder:

Det finns inga planer idag på utbyggnad av Pilbäckskolan. Situationen vi har nu uppstod för ca 1,5 vecka sedan och vi försöker göra så gott vi kan utifrån detta att lösa det tillfälligt nu och ta lite tid på oss att hitta en långsiktig lösning.

15:40, 7 maj 2012

Moderator: Vi har fått in många frågor och Anders svarar på så många han hinner. Om några minuter är chatten slut.

15:42, 7 maj 2012

Robban: Och hur menar du att de här barnen ska integreras med de andra eleverna i sin egen ålder om de inte naturligt är en del av skolan? Känns mycket som det finns risk för "vi" och "dom"... Även för de stackars lärarna som får sitta i en barack även dom...

Anders Tjäder: Det är en ettårslösning för förskoleklassen och vi kan organisera verksamheter tillssammans med andra elever naturligtvis. I förskoleklassen handlar det i första hand om att förutom stimulera till lärande också att få den egna gruppen att fungera väl. Samverkan med övriga klasser är också något mindre för förskoleklasserna då vi har sett att de behöver mer tid för detta.

15:43, 7 maj 2012

Ricky: Du säger att det troligen finns en bättre lösning första året men är fortfarande Hovs skola ett alternativ för kommande elever i åk 3?

Anders Tjäder: För mig är det naturligt att det skulle kunna vara ett alternativ men som sagt det är inte diskuterat tillräckligt och inte heller beslutat hur Hovskolan kommer att användas i framtiden

15:44, 7 maj 2012

Ricky: situation som uppstod för 1,5 vecka sedan??? Vi som har barn i åk 1 sa detta till er på ett möte redan för två år sedan. Det vara bara att kolla på dagis så såg man problemet. Varför ignorerar man verkligheten ända till det är dags att välja skola?

Anders Tjäder: Situationen att det blev så stora grupper. Vi kan hantera upp till 27-28 elever i klasserna även om vi inte tycker det är det bästa. Att sedan förutsättningarna ändras när föräldrar skriver sig i området så att det blir en omöjlig situation, jag tror inga vil att deras barn skall gå i 30 grupper. Man har också inför detta året ändrat upptagningsområdet för att förhindra denna situation men det hjälpte inte. Tidigare år har vi haft betydligt fler i vårt område än i år.

15:48, 7 maj 2012

aNN nILSSON: Det har påtalats i flera år att detta promblemet skulle bli aktuellt. Varför har ni inte kunnat planera bättre?

Anders Tjäder: Se nedan om förändring av upptagningsområde

15:49, 7 maj 2012

Jonas s: I vintras så hade vi möte inför förskolestarten och redan då var farhågorna att det var för många barn. Varför skickade man inte in bygglovsansökan redan då i förebyggande syfte? (kostnaden bör inte vara större än vad detta kostar i mantimmar att lösa detta i elfte timmen)

Anders Tjäder: Utgångspunkten var vatt detta skulle kunna fungera ändå utifrån att vi mars inte hade fler än 54 barn som var placerade på Pilbäckskolan

15:50, 7 maj 2012

aNN nILSSON: Hur kan ni ha antagit så många elever sista tiden när det redan är för många på skolan?

Anders Tjäder: Enligt lag är vi skyldiga att ta emot de elever som har hänvisning till oss. En del föräldrar har sedan skivit sig eller flyttat till området och då har vi ingen annan möjlighet.

15:51, 7 maj 2012

Moderator:

Anders håller på att svara på en sista fråga just nu. Efter det stänger chatten för idag.

15:52, 7 maj 2012

<

Ricky: Barn som idag har behov av extra stöd i skolan, exempelvis barn med ADHD eller andra diagnoser, behöver trygghet och fungerande rutiner. Är er tanke att dessa barn och deras klasser också ska byta skola i åk 3?

Anders Tjäder: Se svar nedan. Tryggghet och fungerande rutiner ser jag att man måste skapa där elever har sin undervisning. Annars skulle det vara svårt att göra förändringar överhuvudtaget.

15:53, 7 maj 2012

Moderator: Då stänger vi chattrummet för i dag. Tack för er medverkan och välkomna åter!

15:55, 7 maj 2012

<

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".