Får i hage. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix
Radar

Djurärenden - kostsamt för polisen

Brottsplats Kronoberg: Djurärenden kostsamt och tidskrävande för polisen, del 2
4:23 min

Att se poliser i full färd med att fånga in en skock får eller föra in kor i en djurtransport kanske inte hör till vardagen. Men det händer faktiskt. Faktum är att polisen flera gånger i månaden får ta hand om ärenden som rör djur som måste omhändertas ev ett eller annat skäl.

Djuren blir sedan polisens ansvar. Polisen är också den som får stå för kostnaderna för transporter, veterinär och omplacering, samt kostander för den expertis som behöver tas in i respektive fall.

Djurärenden innebär dessutom ett betydande pappersarbete för Kronobergspolisen och polismästare Håkan Fredriksson.

– Det är säkert inte många som känner till det här, säger han. Men lagstiftningen är sådan i dagsläget att verkställigheten ska ske i polismyndighetens försorg. Och så länge det är på det sättet försöker vi lösa det så proffessionellt som möjligt. Men jag kan förstå att folk kan ha synpunkter på att det är polisens roll, säger Håkan Fredriksson som själv är lite tveksam till att så mycket av administrativt arbete kring de omhändertagan djuren ligger på polisens bord.

Vid vissa omhändertaganden kan det handla om ganska många djur som polisen får ansvar för. Hundratals får eller kanske femtio kor, men även hundar, katter och hästar.

Djur som efter omhändertagandet avlivas eller säljs vidare. Under tiden är djuren polisens ansvar och då är det polisen som också får stå för alla omkostnader.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".