Otto Gabrielsson har precis påbörjat sitt uppdrag som stödperson. Foto: Klara Börjeson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Svårt hitta stödpersoner

10 min

Det är svårt att rekrytera stödpersoner till de tvångsintagna på rättspsyk i Växjö. För dålig information om att uppdraget finns, kan vara en anledning. Men Anders Petterson, som är ansvarig för rekryteringen på Landstinget kronoberg, tror också att det har att göra med samhällets syn på psykisk ohälsa.

Sinnessjuk. Psykiskt störd. Sinnessvag. Mentalsjuk. Galen. Den psykiska ohälsan har haft många benämningar genom tiderna, och var länge en slutdestination. Ett tillstånd man inte förväntades ta sig ur. Man låstes in, gömdes och försvann.

Och handlar det egentligen om vård eller är psykiatrin och rättspsykiatrin ett sätt att skydda samhället?

Ja, det är en avvägning som främst rättspsykiatrin många gånger har fått handskas med. Klart är i alla fall att man idag arbetar för att de intagna ska återanpassas ut i samhället.

Ett led i den processen är att alla som tvångsintas inom rättspsykiatrin eller psykiatrin ska erbjudas en stödperson. En person som med mycket låg ersättning ska agera medmänniska, vän och samtalspartner.

– Som stödperson är man en länk ut till verkligheten, säger Anders Pettersson.

Radar
Radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista